Muffinki waniliowe przepis krok po kroku
Tym razem postanowiłam zrobić muffinki waniliowe. Inspiracją do zrobienia tego pysznego wypieku była telewizyjna reklama Dr.Oetker’a. Nie zastanawiałam się długo, ponieważ tego dnia mieli odwiedzić nas znajomi. Przygotowanie muffinek nie zajęło mi wiele czasu, ani nie kosztowało mnie wiele wysiłku i pieniędzy.
Z 12 zrobionych babeczek zdążyłam zjeść półtorej. Wszystkie pozostałe muffinki zjadł mąż oraz znajomi, którzy jak wspomniałam powyżej, tego dnia przyszli do nas w odwiedziny. Dosłownie znikały w oczach. Ehh, przynajmniej w biodra nie poszło, za to wszystkim bardzo smakowało i dlatego chciałam się podzielić z Wami moim przepisem.
Składniki na muffinki waniliowe – 12 szt.:
- 150 g masła (wyjąć wcześniej aby było miękkie)
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru wanilinowego oraz esencja waniliowa
- dowolna konfitura owocowa
- cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem w misce, następnie dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa ma wyjść dość gęsta.
Do foremek nałożyć po 1 łyżce ciasta, następnie łyżeczkę konfitury a na to pozostałe ciasto. Foremki „SOCKERKAKA” pochodzą z Ikea. 6 sztuk kosztuje 14,99. Polecam.
Muffinki piec ok 20 minut w temp. 180 stopni C w uprzednio rozgrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ostudzić lekko, następnie posypać cukrem pudrem.
Super przepis, próbowałam przez weekend i naprawdę rewelacyjnie sprawdzają się.
Wyszły mi wspaniało-pachnące muffinki!
Zrobiłam z dodatkiem ucieranej róży.
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam –
Kazia (od j)
Cieszę się, że wyszły i smakowały:)