Muffinki piernikowe z twarożkiem. Przepis nie tylko na święta.
Niedługo święta Bożego Narodzenia, a to oznacza dom pachnący piernikami i choinką. Nie wszystkim się chce robić pierniki, a czasem zwyczajnie nie ma na nie czasu, dlatego moja propozycja jest aby zrobić mufinki piernikowe z twarożkiem.
Nie trzeba miksera ani wałka, a ciasto robi się w 3 minuty! Te mufinki zawsze się udają.
Zamiast masy twarogowej można dodać startą czekoladę z orzechami lub po prostu włożyć trochę nutelli albo tylko udekorować bitą śmietaną lub lukrem cytrynowym.
W moich przepisach najczęściej stawiam na proste i łatwo dostępne składniki. Przepis na mufinki piernikowe jest na tyle prosty, że mogą spróbować zrobić go nawet dzieci (i mężczyźni;) ).
Obecnie wiele osób szuka przepisów z obliczoną wartością kaloryczną potrawy. Będę się starała zawsze dodawać taką informację na końcu przepisu. Z podanego przepisu wychodzi 12 muffinek.
Suche składniki:
- mąka pszenna – 175 g
- przyprawa do piernika – 1 op.
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- cukier puder – 20 g
Mokre składniki:
- jogurt naturalny – 90 g
- jajko – 1 szt
- miód pszczeli – 50 g
- woda – 120 g
- olej – 30 g
Masa serowa:
- chudy twaróg – 130 g
- jajko – 1 szt
- cukier puder – 1 szt
- Przepis zacznij od przygotowania masy serowej. W małej misce przy pomocy widelca rozgnieć twaróg, jajka i cukier. Możesz dodać łyżkę mąki pszennej, aby masa nie podchodziła wodą. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
- W małej misce wymieszaj (najlepiej rózgą lub trzepaczką) mokre składniki.
- W nieco większe miejsce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
- Do miski z suchymi mąką przelej zawartość miski z mokrymi składnikami. Wymieszaj rózgą lub łyżka do połączenia się składników. Muffinki nie lubią zbyt długiego mieszania.
- Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować blaszkę z foremkami na mufinki. Do każdej foremki/papilotki wkładać pojednaj łyżce masy piernikowej, starając się zrobić na środku wgłębienie, a boki masy wyciągać do góry. Następnie na środek każdej babeczki układać po 1 łyżeczce masy serowej. Pozostałą masę piernikową wyłożyć na górę muffinek, tak aby przykryła twarożek.
- Czas pieczenia 25-30 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu dokładne wystudzić (gorącym serem można się poparzyć). Można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Wartość odżywcza i kaloryczna 1 muffinki:
- Energia: 133 kcal
- Białko: 5,8 g
- Tłuszcz: 3,7 g
- Węglowodany: 19 g
Jak wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znać jak `Wam smakowało! Możecie podesłać do mnie zdjęcie waszych babeczek, a chętnie opublikuje je na Facebooku :)