pierogi ze szpinakiem
||

Mini pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym

Przyszedł czas na pierogi ze szpinakiem. Przy okazji przygotowywanie ruskich specjałów, celowo zrobiłam ciasto z podwójnej porcji, aby wypróbować przepis ze szpinakiem. Pierogów nie sklejałam tradycyjne, tylko posłużyłam się moją kratką. Pierogów wyszła mała porcja, ponieważ mój mąż nie przepada za serem pleśniowym, więc z góry wiedziałam że będę je jeść sama.

Ciasto na pierogi

(przepis jak zawsze ten sam):

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Farsz – składniki

  • szpinak świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek sera pleśniowego lazur (może też być feta)
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 % (ja nie dałam)

Sposób przygotowania

Jak już wspomniałam ciasto przygotowałam z podwójnej porcji. Tak przygotowałam ruskie dla wszystkich i ze szpinakiem tylko dla mnie:)
Jednak w trakcie formowania pierogów zdałam sobie sprawę, że ciasta mi zostanie. Nie byłam pewna czy można je mrozić i zapytałam na Facebooku. Jakże była szybka reakcja kilku internautek (dzięki dziewczyny!). Upewniłam się, że ciasto takie można mrozić, a co ciekawsze rozwiązanie: można posiekać surowe ciasto na kluseczki, podsuszyć u zamrozić. Genialny pomysł gdy lubimy rosół.

Tak więc, przechodząc do naszych dzisiejszych pierogów ze szpinakiem podam źródło przepisu. Recepturę wzięłam z bloga Potrawy regionalne.

Składniki na ciasto zagniatamy. Szpinak myjemy i siekamy. Wrzucamy na patelnie, podlewamy łyżką wody i smażymy.

pierogi ze szpinakiem

Dodajmy rozgnieciony czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy ser i pieprz.

pierogi ze szpinakiem

Farsz można posolić, jednak dla mnie ser jest wystarczająco słony, aby go jeszcze dosalać. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać.

pierogi ze szpinakiem

Moją kratkę posypałam mąką, aby łatwiej wyjmować pierożki. Ciasto należy rozwałkować na nieco większy płat niż  wielkość kratki.

pierogi ze szpinakiem

Wyłożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem ciasta.

pierogi ze szpinakiem

Pierogi wyjąć z foremki. Można to zrobić na dwa sposoby. Przecisnąć na wylot lub oderwać do góry. ruga metoda jest bardziej niebezpieczna, bo ryzykujemy, że pierożek się rozklei. Z kolei przy przeciskaniu pierożków na wylot nabierają one  ładnego owalnego wyglądu. Sami zobaczcie.

pierogi ze szpinakiem

Pierogi wyjąć z foremki. Można to zrobić na dwa sposoby. Przecisnąć na wylot lub oderwać do góry. ruga metoda jest bardziej niebezpieczna, bo ryzykujemy, że pierożek się rozklei. Z kolei przy przeciskaniu pierożków na wylot nabierają one  ładnego owalnego wyglądu. Sami zobaczcie.

pierogi ze szpinakiem

Pierogi wrzucamy na wrzątek z  łyżką oleju. Jak dla mnie najlepiej smakują podsmażone.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

14 komentarzy

  1. Bardzo spodobala mi sie Twoja forma do pierogow. Mam pytanie czy ona jest z aluminium,plastiku czy moze jeszcze inna. Sa rozne na rynku i nie wiem ktora wybrac. Czy naprawde tak dobrze sie sprawdza?
    Pozdrawiam

    1. Moja jest chyba ze stopu aluminium i czegoś jeszcze (dosyć lekka, ale nie jak samo aluminium). Forma jest bardzo stara. Znalazłam ją w domu u babci. Od lat nikt jej nie używał. Sama też nie często z niej korzystam, ale fantastycznie sprawdziła się jak robiłam krakersy: https://www.jakpomasle.pl/okazjonalna/krakersy-z-chilli-przekaska-nie-tylko-dla-kibica/
      Lubię takie różne gadżety kuchenne i wolę mieć tą foremkę niż nie mieć, bo wiem, że może się przydać.
      Pozdrawiam:)

  2. Witam Paulo, Twoja forma jest „obszerniejsza” od mojej. Moja ma kształt owalny i wychodzi z niej na raz 19 sztuk 5 cm. pierożków, pozdrawiam serdecznie :)
    Urszula-prostepotrawy

  3. Witam Paulo, Twoja forma jest „obszerniejsza” od mojej. Moja ma kształt owalny i wychodzi z niej na raz 19 sztuk 5 cm. pierożków, pozdrawiam serdecznie :)
    Urszula-prostepotrawy

    1. Dziękuję:)
      Jest stara jak świat, ale retro zawsze jest w modzie i najważniejsze, że spełnia swoją funkcję.

    2. Dziękuję:)
      Jest stara jak świat, ale retro zawsze jest w modzie i najważniejsze, że spełnia swoją funkcję.

  4. Bardzo fajny przepis. Zachęcam do udziału w konkursie polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.