makowiec
||

Makowiec z bakaliami – prosty przepis

przepis na makowiec

Makowiec kojarzy mi się z Wigilią i wtedy najczęściej go piekę. Bywa czasem tak, że pewne ciasto chodzi mi po głowie i mimo, że nie jest na czasie, nie boję się złamać przyzwyczajeń i po prostu je robię.

Tak było właśnie tym razem. Makowiec z orzechami i rodzynkami pachniał mi od dobrych kilku dni. W koncu nie wytrzymałam i wzięłam się za przygotowywanie ciasta.

Kostka świeżych drożdży, mak, bakalie, kilka innych składników i makowiec się urzeczywistnił. Przepis nie jest mojego autorstwa, tylko zaczerpnęłam go z książki s. Anastazji (143 przysmaki) pod tytułem Makownik.

Ciasto

  • 1/ kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru

Masa makowa

  • 500 g maku suchego
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. miodu płynnego
  • 3 jajka
  • bakalie
  • olejek migdałowy

Makowiec – przepis krok po kroku

Z drożdży, jednej łyżki cukru i odrobiny mleka zarobić rozczyn, a gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować.

Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnych oczkach. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę mleka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do przestudzonej masy makowej. Wymieszać.

Na rozwałkowane placki rozłożyć masę i zwinąć w rulon, odstawić do wyrośnięcia. Makowce piec około 40 minut w temperaturze 180°.

 

Przepisy Siostry Anastazji

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Makowiec kojarzy mi się z dzieciństwem, jak mama podawała go mi i mojej siostrze ze szklanką zimnego mleka. Dziś już nie jest to samo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.