Makowiec z bakaliami – prosty przepis
Makowiec kojarzy mi się z Wigilią i wtedy najczęściej go piekę. Bywa czasem tak, że pewne ciasto chodzi mi po głowie i mimo, że nie jest na czasie, nie boję się złamać przyzwyczajeń i po prostu je robię.
Tak było właśnie tym razem. Makowiec z orzechami i rodzynkami pachniał mi od dobrych kilku dni. W koncu nie wytrzymałam i wzięłam się za przygotowywanie ciasta.
Kostka świeżych drożdży, mak, bakalie, kilka innych składników i makowiec się urzeczywistnił. Przepis nie jest mojego autorstwa, tylko zaczerpnęłam go z książki s. Anastazji (143 przysmaki) pod tytułem Makownik.
Ciasto
- 1/ kg mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 50 g drożdży
- 1/4 l mleka
- 3 łyżki cukru
Masa makowa
- 500 g maku suchego
- 100 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. miodu płynnego
- 3 jajka
- bakalie
- olejek migdałowy
Makowiec – przepis krok po kroku
Z drożdży, jednej łyżki cukru i odrobiny mleka zarobić rozczyn, a gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować.
Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnych oczkach. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę mleka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do przestudzonej masy makowej. Wymieszać.
Na rozwałkowane placki rozłożyć masę i zwinąć w rulon, odstawić do wyrośnięcia. Makowce piec około 40 minut w temperaturze 180°.
Makowiec kojarzy mi się z dzieciństwem, jak mama podawała go mi i mojej siostrze ze szklanką zimnego mleka. Dziś już nie jest to samo.
Uwielbiam makowiec i nie tylko od święta.