||

Magdalenki, przepis na francuskie ciasteczka maślane

magdalenki
Jakoś tak ostatnio naszła mnie ochota na magdalenki. Dla tych, którzy nie wiedzączym one są, spieszę z wyjaśnieniem: Magdalenki to  francuskie ciastka biszkoptowe, wypiekane w szktałcie muszelek. Bardzo lekkie, delikatne i niepowtarzalne w smaku. Od dłuższego czasu za mną chodziły, ale dopiero teraz przełamałam się, by je zrobić.

Nie pamiętam gdzie i kiedy jadłam po raz pierwszy magdalenki. Ale za to doskonale pamiętam, że posmakowały mi od pierwszego kęsu. Ze względu na brak odpowiednich foremek w kształcie muszelek, bardzo odkładałam decyzję o ich upieczeniu. To właśnie metalowym foremkom ocharakterystycznym kształcie, ciasteczka zyskują swój niepowtarzalny charakter.

Dopiero niedawno, zupełnie przypadkiem, natrafiłam w sklepie na charakterystyczne muszelkowe foremki do pieczenia. Od razu wiedziałam, że już czas… :)

Przepis z którego korzystałam pochodzi z książki Barbary Bytnerewiczowej „Ciasta domowe” z 1989 roku.

Składniki

  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 160 g mąki
  • 130 g stopionego masła lub margaryny (ja dodałam masło)
  • cukier puder do posypania

Magdalenki – przygotowanie krok po kroku

Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę, na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać. Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.

Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec. Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.

magdalenki

Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości. Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie. Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C, a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku. Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić. Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do upieczenia magdalenek. Bardzo jestem ciekawa, czy próbowaliście już tych smacznych francuskich ciasteczek? :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. Bardzo chciałabym je zrobić, ale niestety, nie posiadam tych charakterystycznych foremek :( Muszę dopisać je do listy zakupów ;)
    Ściskam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.