Magdalenki, przepis na francuskie ciasteczka maślane
Jakoś tak ostatnio naszła mnie ochota na magdalenki. Dla tych, którzy nie wiedzączym one są, spieszę z wyjaśnieniem: Magdalenki to francuskie ciastka biszkoptowe, wypiekane w szktałcie muszelek. Bardzo lekkie, delikatne i niepowtarzalne w smaku. Od dłuższego czasu za mną chodziły, ale dopiero teraz przełamałam się, by je zrobić.
Nie pamiętam gdzie i kiedy jadłam po raz pierwszy magdalenki. Ale za to doskonale pamiętam, że posmakowały mi od pierwszego kęsu. Ze względu na brak odpowiednich foremek w kształcie muszelek, bardzo odkładałam decyzję o ich upieczeniu. To właśnie metalowym foremkom ocharakterystycznym kształcie, ciasteczka zyskują swój niepowtarzalny charakter.
Dopiero niedawno, zupełnie przypadkiem, natrafiłam w sklepie na charakterystyczne muszelkowe foremki do pieczenia. Od razu wiedziałam, że już czas… :)
Przepis z którego korzystałam pochodzi z książki Barbary Bytnerewiczowej „Ciasta domowe” z 1989 roku.
Składniki
- 2 jajka
- 160 g cukru
- szczypta soli
- skórka z 1 cytryny
- 160 g mąki
- 130 g stopionego masła lub margaryny (ja dodałam masło)
- cukier puder do posypania
Magdalenki – przygotowanie krok po kroku
Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę, na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać. Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.
Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec. Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.
Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości. Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie. Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C, a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku. Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić. Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do upieczenia magdalenek. Bardzo jestem ciekawa, czy próbowaliście już tych smacznych francuskich ciasteczek? :)
Magdalenki w piekarniku. Dziękuję ślicznie za przepis :)
Cieszę się, że się przydał :)
Bardzo lubiłam takie ciasteczka jako dziecko, chętnie znowu je zjadła :)
Ja w dzieciństwie ich nie jadłam, ale rzeczywiście są smakowite:)
Bardzo chciałabym je zrobić, ale niestety, nie posiadam tych charakterystycznych foremek :( Muszę dopisać je do listy zakupów ;)
Ściskam cieplutko!
Ja już od dawana zbierałam się do ich zakupu, aż niedawno dostałam je w prezencie. Polecam:)
Pycha:) super tabliczka :)
Dziękuję:)
Zobaczyłam ją na zaprzyjaźnionym blogu:))))