Leniwe pierogi czyli kopytka z serem i ziemniakami
Tradycyjne kopytka przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Kluski leniwe to ser twarogowy, jajka i mąka. Oczywiście co region to inne receptury. Moje kopytka, to połączenie obu przepisów. Tak powstałe kopytka są bardziej puszyste od klasycznych. Podaję je z cebulka smażoną na maśle, szczypiorkiem lub twarogiem.
Niezbędne składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 220 g twarogu półtłustego
- 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
Jak zrobić kopytka z serem
1. Ugotowane ziemniaki rozdrobnij z twarogiem, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków albo maszynki do mięsa.
2. Do powstałej masy dodaj jajka, sól i mąkę.
Ciasto należy szybko zagnieść, tak aby mąką nie wchłonęła wilgoci z twarogu czy ziemniaków. Jeśli w trakcie wyda Ci się, że masa jest zbyt mokra, to możesz dosypać jeszcze mąki.
3. Ciasto podziel na części, z których uformuj wałki i posyp je mąką. Dzięki temu kluski nie będą kleiły się do ręki ani do siebie.
Grubość wałka z ciasta zależy tylko od Twoich upodobań. Jedni wolą małe i cienkie kopytka, a inni duże i grube.
4. Kopytka pokrój ostrym nożem, zdecydowanym ruchem na kawałki.
5. Teraz wrzucaj powoli kopytka do wrzątku (z dodatkiem szczypty soli).
Do wody warto dodać łyżę oleju, dzięki temu po ugotowaniu nie będą się kleiły.
6. Podczas gotowania lekko zamieszaj kopytka w garnku, aby nie przykleiły się do dna i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Udały sie, pychota, DZięki :)
kradnę przepis ;) prawie jak u mamy :) też jadaliśmy ze szczypiorkiem, cebulą oraz na słodko z tartą bułką i cukrem …. pycha :)
Te zdjęcie kopytek ze szczypiorkiem bardzo nieapetyczne, zupełnie jak szczaw i mirabelki z zasmażką, dżemem i śledzikami w occie, No tak się nie łączy potraw. A kopytka z serem lub bez, zawsze wymiatają.
Ty trzeba dodatki delikatne; roztopione masełko, trochę śmietany, ew. delikatna suróweczka z tartej marchewki, jak kto lubi i chce, ale nie szczypiory zmieniające smak podle. Pozdro !
A mnie właśnie to zdjęcie najbardziej zachęciło – takie wiosenne. Zaraz będę gotować.
Kluski leniwe dla leniwych ,zamiast gotowac ziemniaki to duzo czasu zajmuje ,torebka purre skroci czas przygotowania a w smaku zadna roznica.
Nie robiłam takich z torebki, ale pomysł nie jest zły. Zazwyczaj jak mam leniwy dzień, to nie gotuję :P
A kluski czasem robię z ziemniaków z poprzedniego dnia :)
Właśnie tego przepisu szukałam! Bo moja mama też robiła właśnie i z ziemniakami i z serem! Dzięki wielkie :-)
:)
Tak robiła moja Mama, ja robię albo kopytka, albo leniwe, ale obudziła pani we mnie wspomnienia…