Kuskus z kurczakiem
Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych mieliśmy za zadanie ugotować danie Tomka Woźniaka (więcej o spotkaniu tutaj i tutaj), przepis i zdjęcia ze spotkania poniżej.
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- garść suszonych moreli
- 2 łyżki ciecierzycy
- pęczek kolendry
- 2 pomidory
- suszone pomidory
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kuminu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść orzechów nerkowca
- sól
Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć czosnek, następnie wrzucić pokrojoną w słupki cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Włożyć kurczaka skórą do dołu i podsmażyć, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Dodać przyprawy, paprykę pokrojona w paski i smażyć przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat.
Do dania dodać morele (mogą być również daktyle) i zalać dwiema szklankami wody (według mnie to dużo za dużo – lepiej dodać 1/4 tej ilości i ewentualnie stopniowo dolewać po łyżce) i dusić na średnim ogniu aż woda wyparuje i powstanie gęsty sos. Na koniec dodać pokruszone orzechy i pomidory pokrojone na ćwiartki oraz posiekaną kolendrę. Doprawić solą według uznania, wymieszać i podać z przygotowanym kuskusem.
Autorką zdjęć w tym poście jest: Anna Soroka