Kurczak z kuskusem
Tempo życia jakie ostatnio wciąż sobie narzucam sugeruje mi gotować obiady błyskawiczne. Co by się nie działo jedna zasada się u mnie nie zmieni – ma być dobre i smaczne, jak zawsze. Gotowanie jest sztuką, a jedzenie ucztą dla ciała.
Dziś polecam obiad z cyklu dania jednogarnkowe – Kurczak z kuskusem.
Składniki dla 2-3 osób:
- filet z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kilka różyczek brokuła
- pół opakowania kaszy kuskus
- papryka ostra
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy razem z papryką ostrą, zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę siekamy i mieszamy z mięsem, marchewkę kroimy w słupki, dodajemy do reszty i dusimy około 10 minut. W trakcie duszenia należy pamiętać, aby woda całkowicie nie wyparowała, jeśli się tak stanie uzupełniamy ją. Pod koniec duszenia dodajmy brokuła.
Jak mięso i warzywa będą miękkie, wsypujemy kaszę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do indywidualnego smaku.
Kuskus w ciągu kilku minut zwiększy swoją objętość. Po kilku minutach danie jest gotowe. Nie wiem jak Wy, ale ja dania z kaszą dla kontrastu smaków lubię serwować z kwaśnym kiszonym ogórkiem.
ogóreczki jak małosolne