Kurczak po chińsku – eksperyment w kuchni :)
Dziś na obiad kurczak po chińsku, ale taki improwizowany, a nie tradycyjny. Dlaczego improwizowany? Są takie dni, że nie mamy pomysłu na obiad i wtedy eksperymentujemy w kuchni. Wspólnie z Jackiem wymyśliliśmy takie oto danie. Do dyspozycji mieliśmy filet z kurczaka, ryż, oliwki, warzywa, czerwone wino, sos sojowy i ocet jabłkowy.
Uprzedzam wszystkich fanów kuchni chińskiej, że to danie nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią Państwa Środka. Dopiero po przygotowaniu potrawy doszlismy do wniosku, że kojarzy nam się z tym, co jadaliśmy u chińczyka.
Potraktujcie ten przepis jako zachętę do improwizacji w kuchni :)
Kurczak po chińsku – 3 porcje:
- 2 torebki ryżu
- 2 filety z kurczaka
- czarne oliwki
- 1 marchewka
- 1 papryka (u nas żółta)
- 1 cebula
- pół pora
- pół szklanki czerwonego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- olej do smażenia
- łyżeczka cukru
Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć kilka minut.
Paprykę pokroić w grubą kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, pora posiekać w piórka, oliwki przekroić na pół i dodać wszystko do mięsa.
Dolać sos sojowy i wino, wymieszać dokładnie i dusić.
Gdy sos zbytnio wyparuje można dodać kilka łyżek wody. Międzyczasie ugotować ryż na sypko.
Gdy warzywa będą już miękkie dodać łyżeczkę cukru i ocet jabłkowy. Podawać na ryżu.
Kurczak po chińsku gotowy! Nasze improwizowane danie wyszło naprawdę smaczne. Jest to kolejny dowód na to, że warto eksperymentować w kuchni :)
Jestem bardzo ciekawa, jak to u Was jest. Często eksperymentujecie, czy wolicie postawić na sprawdzone przepisy?
kurczak po chińsku… z oliwkami. Bzdura.
To straszne!
Przepis wyprobowalam – faktycznie niezly. Ale ja z kolei jesli chodzi o
kurczaka, to ostatnio bylam zachwycona takim przygotowaniem:
http://obiading.pl/przepis-na-kurczaka-chow-mein/ – 'prawie’ jak z restauracji’.
Bardzo apetycznie :)
Ja tez lubie eksperymentować, podobny przepis wymyśliłam, tylko dodałam do podsmażonych piersi z kurczaka z cebulą , mrożone warzywa chińskie, do tego sos chiński słodko kwaśny ze słoiczka,/można kupić w sklepie/ jak nie miałam tego sosu to zawsze mam pod ręka w buteleczce taki sos słodko kwaśny chili i 2 łyżki miodu. Też podaje z ryżem ugotowanym na sypko. Na tależu układałam na środku kupke ryżu a wokól wianuszkiem te warzywa z kurczakiem, wygląda bardzo apetycznie, często serwuje to gościom.
Brzmi zachecajaco. Bedziemy musieli wyprobowac Twoj przepis :)
Wygląda naprawdę smakowicie. Ja zwykle stawiam na sprawdzone przepisy, ale czasem lubie eksperymentować w kuchni. Najlepiej z druga połówka :)