Makowiec czyli tradycyjny polski przepis na struclę z makiem
Strucla z makiem inaczej makowiec chyba najbardziej kojarzy mi się z Wigilijnym ciastem, chociaż u mnie w domu makowiec najczęściej przyjmował postać ciasta z blachy. Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu. Tym razem przygotowałam je troszkę inaczej, a dzięki temu strucle drożdżowe są równe i nieprzerośnięte.
Mielenie maku do strulci
Podczas pieczenia nie obyło się bez przygód. Otóż, mak wymaga zmielenia i w tym momencie przypomniało mi się, że pękło mi sprzęgło ślimaka maszynki (!) i markowy robot jest tutaj bezradny, bo jak wiadomo, bez ślimaka ani rusz. W takich sytuacjach, gdy technologia XXI wieku zawodzi sięga się pod stół i wyciąga 30-letnią manualną maszynkę do mielenia. O dziwo kratka pasowała i nawet szybko poszło. Mak został przyzwoicie zmielony 3 razy. Ręcznie.
Mak niebieski, nadzienie do strucli
Kilka dni temu zakupiłam 300 g maku. Mak był zapakowany w woreczek, a kupiłam go w warzywniaku. Chciałam zakupić produkt lokalny, nie taki który pokonał tysiące kilometrów, aby mógł wytrzymać etap transportu i długotrwałego przechowywania w sklepie. Jak już miałam zabierać się za pieczenie, okazało się, że trochę mało tego maku mam. Przy okazji kupowania bakalii w Biedronce chwyciłam małą paczuszkę z niebieskimi ziarnami i pobiegłam do domu.
Ci którzy obserwują nas na Facebooku mogli wczoraj zobaczyć poniższe zdjęcie. Notka na portalu była zagadką, a Internauci zgadli, że ten niebieściutki pochodzi z Czech, a ten szarawy z lewej to nasz polski.
Składniki strucli z makiem:
Ciasto na struclę – składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
- 150 g rozpuszczonego masła
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki wódki lub spirytusu
Masa makowa do strucli- składniki:
- 500 g maku suchego
- 150 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 3 łyżki miodu kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- 6 białek
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać 3 łyżki cukru, ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Wymieszać. Mogą powstać grudki, ale to nic. Odstawić na 10-15 minut, aż masa zacznie rosnąć (zdjęcie poniżej). Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, na końcu wlać zawartość miseczki i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Ja mam ułatwienie, bo robię to hakiem w robocie. Jeśli nie macie wyboru to musicie zagnieść ciasto rękami. Dla nie wprawionych mam wskazówkę. Po dodaniu mokrych składników nie zagniatam ciasta ręką, bo wszystko się przyklei do niej. Składniki mieszam widelcem, aż się połączą na tyle, że można zacząć wyrabiać ręką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić na co najmniej godzinę. Można w tym czasie zająć się makiem.
Mak zalać wrzątkiem, wymieszać, odlać wodę, a najlepiej przełożyć mak na sito. Mak przepuścić przez maszynkę 3 razy. Oczywiście można użyć gotowej masy makowej, ale nie polecam. Raz w roku można chwilę poświęcić na kręcenie maku niż kupować masę o przeciętnej zawartości maku30%. Wszystkie składniki na masę makową wymieszać w misce wraz ze zmielonym makiem. Na końcu dodać ubite białka z jajek. Wymieszać delikatnie.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 kulki. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt (ok. 3mm).
Wyłożyć 1/3 masy makowej. Wyrównać powierzchnię łopatką.
Struclę zwinąć.
Arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem. Położyć struclę i zawinąć papier 2 razy, tak aby było ok. 1 cm luzu od góry. Postąpić tak samo w przypadku pozostałych 2 strucli.
Po zawinięciu ciast w papier, warto odstawić strucle 15 minut do lekkiego wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C. Czas pieczenia 30-40 minut.
Tak wyglądają moje strucle oblane lukrem.
Lukier bardzo łatwo się robi. Podam Wam 2 sprawdzone przez mnie przepisy.
Lukier nr 1 (idealny do pączków, strucli)
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- szczypta kwasku cytrynowego
Cukier puder należy wymieszać z wodą i kwaskiem cytrynowym. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta to dolać kilka kropel wody.
Lukier nr 2 (idealny do zdobienia pierniczków)
- 120 g cukru pudru
- 1 surowe białko jaja
- szczypta kwasku cytrynowego
Do cukru pudru dodać kwasek i białko. Ucierać trzepaczką aż masa będzie jednolita. W razie potrzeby dosypać cukru pudru. Lukier ten Jacek ostatnio wykorzystał do ozdabiania domu z piernika (film i przepis tutaj).
Lubicie takie makowce?
Czy może w waszym rejonie Polski jada się inne ciasto podczas Wigilii?
Przepis zainspirowany: Moich Wypieków.
PYSZNA STRUCLA
Zrobiłam strucle z tego przepisu. Była to moja pierwsza strucla w życiu. Nieskromnie napiszę , że była przepyszna ,wszyscy którzy zjedli to potwietrdzili. Nie była trudna do zrobienia ,nie popękała ,była wilgotna i dużo maku,(.kupiłam pól kg. mielonego maku ) Super przepis
Super przepis ;) makowce wyrosły przepięknie :)
Czy musi być dodaną wódką?
Pierwszy raz piekłam, strucla udała się wspaniale. Miała robić furorę na świątecznym stole lecz ciepła była taka pyszna, że się zjadła przed Świętami. Dziękuję za czytelny i tradycyjny przepis. Strucla przypomniała mi ciasto mojej mamy. Na pewno będziemy tu zaglądać.
Ja parze mak w woreczku lnianym cala noc,rano przepuszczam przez maszynke 3 razy z brazowym cukrem,no i pozniej bakalie ubita pianka,miod i troszke rozpuszczonego maselka i biore sie za wyrabianie pysznego ciasta drozdzowego,wychodza magiczne strucelki makowe.
Super przepis tylko chcialabym sie dowiedziec czy pieczesz und je zawiniete w papier czy to tylko tak do wyrosniecia.
to piecze się w papierze czy bez
Właśnie się pieką, próba przed świętami….
Robiłam po raz pierwszy i wyszły wspaniałe. Przepis rewelacyjny
Super przepis, moje makowce jak malowane:))i pyszne:))
Czy moge dodac wodke po wyrosnieciu ciasta bo zapomnialam wczesniej?
Mama pytanie ciepłe mleko czyli trzeba je zagotować żeby było wrzące czy tylko je podgrzać?
Jak długo trzymać mak zalany wrzątkiem?
Dzisia robie frugi raz. Pierwszy wyszedl idelanie. SUPE PRZEPIS !!! bez zbednych pierdół !!
Witam serdecznie chcialabym sie dowiedziec czy czas pieczenia ktory jest podany w przepisie jest w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
Pozdrawiam! :)
Najczęściej piekę bez termoobiegu i tak też było tutaj.
Pozdrawiam :)
robiłam na Święta ale niestety nie wyszedł-w smaku pyszny ale pusty w środku od góry.Czy wie Pani co zrobiłam nie tak?
Być może za dużo miejsca zostawiła Pani podczas zawijania w papier.
o ile trzeba zmiejszyć składniki żeby wyszły dwa makowce?
już mi ślinka cieknie,od dziecka jestem fanem maku i na pewno w ty roku makowca według waszego przepisu zrobię
Koniecznie daj znać jak już upieczesz. Na pewno się uda :)
jak tylko wczoraj zobaczyłam zdjęcie na FB wiedziałam że będzie makowiec tylko pozostało pytanie czy rolada czy zwykły na kruchym cieście i cieszę się że zrobiłaś taki bo mogę odgapić przepis na ciasto :) co prawda znalazłam w internecie już jakies dwa i wydrukowałam sobie w pracy ale Twój pewnie będzie lepszy więc muszę sobie druknąć jutro :) tylko że ja mam masę makową więc nie wiem ile na takie trzy rolady potrzeba tej masy :) jakbyś pomogła byłabym wdzięczna
Wiadomo, że im więcej maku tym lepiej. 2 Puszki to na pewno pójdą, a 3 to nie wiem czy nie za dużo.
mam dwie puszki właśnie ale trochę z jednej zabiorę bo na wigilię mama robi takie fajne paluszki z makiem i bakaliami, więc po prostu zmniejsze troche proporcje na ciasto i powinno byc ok :)
choc napewno do tej masy dosypie jeszcze orzechy, rodzynki, jakies migdaly moze wiec bedzie troche wiecej a ze rodzynek kupilam za duzo i bardzo je lubie to bede musiala je wykorzystac jakos heh
dosyp, dosyp! Ja uwielbiam bakalie. Ciasto wiele na tym zyska:)
Uwielbiamy takie strucle i u mnie moja druga połowa nie wyobraża sobie świat bez takiej formy makowca ;) najczęściej piekę 2 szt i w drugi dzień świąt nie ma już ani kawałka… Mikołaj zjada w nocy, czy co… ;)
Mikołaj zjada i zostawia prezenty. Można mu jeszcze szklankę mleka zostawić :))
Dobry pomysł. Może jak mu zostawię mleko to on zostawi chociaż kawałeczek na drugi dzień do kawy ;)