Krupnik z mięsem
Przepis na ten krupnik znalazłam w starej książce kucharskiej. Zainteresowała mnie prostota tego dania, a dodatek mięsa sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca. Krupnik to typowa polska zupa, która nie może się nie udać.
- ćwiartka z kurczaka lub kawałek mięsa wieprzowego lub wołowego
- włoszczyzna
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
- 3-4 ziemniaki
- zielenina (pietruszka, koperek, majeranek)
- pieprz cały
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól
Mięso umyć, zalać zimną wodą i gotować 40 minut (wołowinę 1h). Kaszę opłukać zimną wodą na sitku i wrzucić do mięsa jak tylko się zagotuje.Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać, pokroić i wszystko dodać w połowie gotowania do zupy. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, rozdrobnić, dodać do zupy, posolić. Gotowe danie w talerzu posypać zieleniną. U mnie był to świeży majeranek.
Przepis bierze udział w akcji:
Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?
Ta książka to: Kuchnia dla wszystkich, Jadwiga Kłossowska, Warszawa 1980.
Jak widać ma 32 lata, ale przepisy są wciąż aktualne.
Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?