Na jesienną słotę… Kruche ciasto, śliwki i budyń!
W żadnym roku, tak właśnie w tym, śliwek u nas pod dostatek. Za pełne kosze tych owoców dziękuję K. (:*). Jeszcze nigdy nie przygotowałam tak wielu słoików z pysznymi powidłami. Oprócz przetworów, o których będzie mowa w kolejnym wpisie, przygotowałam kolejne pyszne ciasto z tymi owocami. Ostatnio na blogu gościło maślano-cynamonowy placek ze śliwkami, a tym razem upiekłam ciasto ze śliwkami i budyniem. I sama nie wiem, które lepsze? Jak myślicie?
Przepis znalazłam na blogu „Smacznego Kaska”. Dodałam jedynie mniej cukru do ciasta kruchego, a i tak wyszło dość słodkie. Ciasto wyszło przepyszne, jednak następnym razem wprowadzę jeszcze kilka zmian, ale o szczegółach poczytacie w moim opisie :)
Przepis sugerowany jest na blachę 20×32 cm. Moja forma ma wymiary 21×30 cm.
Ciasto:
- 500g mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200g masła
- 1 szklanka cukru (ja dodałam pół szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Masa budyniowa
- 2 budynie śmietankowe + 4 łyżki cukru + 3 szklanki mleka
oraz
- 2 łyżki kaszy manny
- 700g śliwek węgierek
- cynamon do smaku
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części (60% i 40%). U mnie było to 600 g i 400 g, bo ciasta otrzymałam dokładnie 1 kg. Oba kawałki schłodzić w lodówce.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy (bez wysokich boków – tylko dno) i posypać manną. Śliwki gęsto ułożyć i posypać cynamonem.
Budyń ugotować z 3 szklanek mleka i jeszcze gorącym zalać śliwki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180º C. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piec w 180C ok. 50 minut. Wystudzić. Autorka przepisu sugeruje, aby ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła. Ja tego nie uczyniłam, a i tak ładnie zgęstniało.
Sugerowane zmiany w przepisie:
Budyń wspaniale uzupełnia smak kruchego ciasta. Jego aksamitna konsystencja nadaje ciastu delikatności. Taki z 3 szklanek mleka wystarczył aby pokryć całe ciasto, ale z 4 byłaby to grubsza warstwa. Następnym razem, na pewno przygotuję więcej budyniu.
Z podanych składników otrzymałam 1 kg surowego ciasta i może powiecie, że się czepiam, ale jak dla mnie spód mógłby być cieńszy.
Podsumowując: mniej ciasta, więcej budyniu to też więcej pysznych śliwek w każdej porcji!
Ciasto pycha, dlatego musicie je szybko zrobić, dopóki są śliwki!