Kremowy deser z Ricottą i owocami w żelu
W nocy o północy, dosłownie kilka godzin przed zakończeniem czasu. Udało się! Nakręciliśmy krótki film kulinarny, w którym tym razem wystąpiła Paula. A wszystko to z powodu pewnego konkursu, w którym wzięliśmy udział. Trzymajcie mocno kciuki za powodzenie! Może nam się poszczęści, a dla Was mamy fajny przepis na deser.
Deser powstał bardzo spontanicznie. Z kilku dostępnych składników Wiodącej Marki mieliśmy przygotować potrawę/danie/przystawkę etc. Paula wymyśliła, że będzie to deser z owocami w żelu, a wszystko to pod kołderką serka Ricotta z dodatkiem białej czekolady. Całość przełamuje smak kruszonych herbatników z sezamem. Deser jest łatwy w przygotowaniu, a i prezentuje się całkiem nieźle, co widać na zdjęciach. Mmmm… te owoce w żelu są najlepsze…
Składniki na 4 porcje
- sałatka owocowa w syropie
- opakowanie serka Ricotta
- 8-10 herbatników z sezamem
- kilka kostek białej czekolady (ok.30g)
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- kilka łyżek wody
- listki mięty do ozdoby
Jak zrobić pyszny deser z serem Ricotta
Sałatkę owocową wraz z zalewą przełóż do rondla. W szklance wymieszaj kilka łyżek wody ze skrobią i wlej do owoców. Zamieszaj i postaw na gazie. Podgrzewaj do momentu zagotowania cały czas mieszając. Gdy całość zgęstnieje odstaw do ostudzenia.
Białą czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do Ricotty. Wymieszaj.
Herbatniki ubij tłuczkiem przez woreczek. Możesz przykryć ściereczką woreczek, aby uchronić go przed ewentualnym uszkodzeniem i wysypaniem się okruchów.
Przygotuj duże kieliszki do wina. Na ich dno rozłóż połowę rozdrobnionych herbatników. Potem dołóż po łyżce masy serowej, a następnie połowę owoców. Podobnie ułóż kolejną warstwę: herbatniki, serek i owoce. Ozdób deser listkami świeżej mięty.
Paula miło Cię widzieć :) deser wygląda pysznie. A ja muszę się pochwalić że mój Piotrek kupił mieszkanie więc zacznę gotować z Waszych przepisów w końcu :)