Kolety mielone z indyka z pieczarkami i lubczykiem
Po wczorajszej tarcie ze szparagami postanowiłam zrehabilitować się i zrobić dla męża coś bardziej przyziemnego. Na pytanie „Co chcesz na obiad?” on odpowiada najczęściej: „Kotlety z buraczkami”. Nie wiem czemu ale taki obiad bardziej pasuje mi zimową porą. Może dlatego, że buraki z racji długiego przechowywania częściej spożywamy właśnie zimą.
Tak więc w tak ciepły maj jak tego roku, owszem, przygotowałam kotlety, ale z surówką i młodymi ziemniakami. Kotlety też nie były zwykłe, zrobione od niechcenia i z poczucia obowiązku. Mielone przygotowałam z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek, które utrzymują wilgoć mięsa i lubczyku który nadaje im łagodny ziołowy smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu, szczególnie wszystkich fanów kuchni polskiej.
Składniki
- 500 g podudzi z indyka b/k
- 1 jajko
- 200 g pieczarek
- łyżeczka lubczyku (może być suszony)
- 2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 szczypty soli
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso kupiłam w kawałku, w domu umyłam je i zmieliłam. Jeśli nie macie maszynki, możecie poprosić w sklepie, aby panie rozdrobniły mięso. Pieczarki obrać, połowę z nich pokroić w plasterki, a pozostałe w drobną kostkę. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, mąkę i skrobię oraz pieczarki drobniej posiekane, lubczyk oraz sól i pieprz. Wymieszać na gładką masę.
Wskazówka: Aby mięso nie przyklejało się do dłoni podczas formowaniu kotletów warto zaopatrzyć się w szklankę lub miseczkę z wodą. Przed przystąpieniem do pracy zanurzyć obie dłonie w wodzie i tak formować kotlety.
Uformowane surowe kotlety układać na talerzu. Na patelnie wlać olej, włączyć gaz i czekać aż się wystarczająco nagrzeje. Kotlety smażyć z obu stron, aż się porządnie zarumienią.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć pozostałe pieczarki. Kotlety posypać pieczarkami, podawać z surówką lub mizerią i młodymi ziemniakami.
Dopiszcie do przepisu kiedy dodać lubczyk,jeeezu. Przy okazji mozna poprawic literowkę w slowie „lubczyk” w spisie produktow potrzebnych do przepisu.
Dzięki, już poprawione i dopisane :)
Uwielbiam każde mielone kotleciki! Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Mielone są zawsze dobre:))
Uwielbiam każde mielone kotleciki! Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl