Kąski z kurczaka z dipem czosnkowym
Dziś pierwszy czerwiec. Kolejny miesiąc, w którym biorę udział w konkursie na Kulinarny Blog Roku. Tym razem tematem przewodnim są: słone przekąski dla kibiców. Od razu wiedziałam, że muszą to być moje „Kąski z kurczaka z dipem czosnkowym”. Wykonanie jest banalnie proste, a jak smakują….
Na mój przepis możecie głosować tutaj: http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=752
…i 3 razy z tego samego komputera.
Poniżej składniki i przepis na moje kąski:
- Mięso
- filet z kurczaka 500 g
- masło 1 łyżka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- Panierka
- bułka tarta pół szkl
- płatki kukurydziane pół szkl
- jajko 1 szt
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- Dip czosnkowy
- majonez 2 łyżki
- jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- cukier szczypta
- sól szczypta
- koperek szczypta
Mięso umyć, pokroić w paski długości 4 cm, grubości 2 cm. Masło rozpuścić, wymieszać z ziołami prowansalskimi i natrzeć mięso. Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub utłuc przez woreczek wałkiem do ciasta i wymieszać z bułka tartą.Jajko, sól i pieprz rozbić.
Paski mięsa obtoczyć w jajku, następnie w bułce wymieszanej z płatkami.
Kąski układać na kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, kąski piec około 30 minut (aż się lekko zrumienią) składniki dipu połączyć z posiekanym koperkiem i dokładnie wymieszać.