tort jogurtowy z truskawkami
|

Jogurtowy tort z truskawkami – banalny przepis

Tort jogurtowy w smaku przypomina sernik na zimno, ale jest dużo smaczniejszy i taki lekki. Wydawać by się mogło, że jego przygotowanie jest bardzo skomplikowane, a na końcu wyjdzie twarda pianka poliuretanowa o smaku żelatyny i cukru. Nic bardziej mylnego. Tort okazał się banalnie łatwy w wykonaniu, a pianka mleczna i puszysta. Zanotuj ten przepis w notatniku, bo po pierwszym kawałku na pewno do niego wrócisz!

100 lat, 100 lat!

Jak są urodziny to musi być tort! Prezentów nie było, ale było miło :)

W minioną niedzielę mieliśmy okazję świętować z Jackiem już 3 (trzecie!) urodziny Bloga Jak Po Maśle. Dokładnie pierwszego lutego 2012 roku otworzyliśmy naszego bloga. Również w tym roku  uczciliśmy nasze małe święto domowym ciastem. Różne torty już jedliśmy i robiliśmy (klik), ale tym razem zachciało nam się czegoś orzeźwiającego i świeżego. Żadne tam torty na maśle czy ciężkie, słodkie masy. Zakup truskawek i pomysł na tort jogurtowy to był strzał w dziesiątkę. Przepis zainspirowany wypiekami Doroty.

Składniki:

  • 2 duże jogurty typu greckiego (po 400 g każdy)
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g śmietanki kremówki 30% UHT (schłodzić 12h w lodówce)
  • 25 g żelatyny
  • pół laski wanilii
  • okrągłe biszkopty
  • truskawki lub inne owoce
  • galaretka w kolorze czerwonym

1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przekładając go pod obręczą (papier będzie tylko na dnie). Ułóż na dnie biszkopty.

2. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody, przelej do miseczki, ostudź i wstaw do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie pokrój w kostkę.

3. Żelatynę wsyp do szklanki, wlej 3-4 łyżki wody i odstaw, aby napęczniała. Następnie wlej gorącą wodę do około 1/4 – 1/3 poziomu w szklance. Zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli będzie problem, wstaw na kilka sekund do mikrofalówki (nie może się zagotować!) lub ciepłej wody i wymieszaj.

tort jogurtowy z truskawkami

4. Jogurty przełożyć do miski, dodać przesiany cukier puder oraz wydrąż czarne ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj trzepaczką. Oddzielnie ubij śmietanę kremówkę. Do masy jogurtowej wlej żelatynę, wymieszaj i dodaj kremówkę. Delikatnie wymieszaj.

5. 1/4 masy odłóż do miseczki, do pozostałej części dodaj pokrojoną galaretkę. Masę wylej na biszkopty w tortownicy. Wyłóż odłożoną masę bez galaretki i wygładź powierzchnię łopatką.

6. Truskawki opłucz, pokrój i powbijaj w masę. Tort wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Wskazówki:

1. Do tortu możesz dodać dowolne owoce. Wspaniale pasują jagody (mrożone lub świeże) i borówki czy brzoskwinie lub winogrona. Owoce możesz dodać do środka masy jogurtowej, a kilka zostawić do dekoracji.

2. Galaretkę w środku możesz pominąć, lub dodać ją w dwóch kolorach układając warstwami.

3. Do masy jogurtowej możesz dodać więcej lub mniej cukru. My lubimy ciasta mniej słodkie i 100 g cukru było wystarczające.

SONY DSC

Lubisz takie ciasta na zimno?

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. Mam pytanie do ciasta jogurtoego mrożone borówki dodać od razu po wyjęciu z zamrażalnika czy potrzymać w temperaturze pokojowej do odmrożenia?

  2. super :) ile powinno „odpocząć” w lodówce aż stężeje? i czy później łatwo „odchodzi”od obręczy tortownicy?

    1. Ciasto dość szybko tężeje. Potrzebuje co najmniej 1-1,5 h chłodzenia w lodówce. Czy łatwo odchodzi? Raczej tak, ale ja zawsze oddzielam je cienkim nożem, inaczej może popękać. Przy tej czynności można zanurzyć nóż w ciepłej wodzie – tak samo przy krojeniu ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.