Gulasz ze śliwkami i pęczakiem
Jak jestem głodna to najbardziej lubię jeść mięso i kasze (niekoniecznie razem), wtedy na prawdę czuję się syta. O zdrowotności kasz nie będę wspominać, ale warto o nich pamiętać. Dziś proponuję pęczak czyli gruba kasza jęczmienna z gulaszem z szynki wieprzowej.
Na 2-3 porcję potrzebujemy:
- 300-400 g szynki wieprzowej
- szklanka kaszy pęczak
- pół papryki
- koperek – najlepiej świeży
- kilka suszonych śliwek
- cebula
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
Kaszę gotujemy w stosunku 1:3 czyli 1 szklanka kaszy i 3 szklanki wody, czas gotowania około 15 minut. Mięso myjemy i kroimy na średnie sześciany i obsmażamy. Cebulę smażymy na oleju, połowę przekładamy do mięsa, pozostałą część na talerzyk (przyda się później). Dolewamy pół szklanki bulionu (lub wody i pół kostki rosołowej) do mięsa, dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W tym czasie kroimy na paski paprykę i razem ze słodką papryką dodajemy do mięsa. Tuż przed podaniem dodajemy suszone śliwki, majeranek i koperek oraz sól i pieprz według uznania.
Ugotowaną kaszę mieszamy z cebulką, którą wcześniej odłożyliśmy na talerz. Kaszę podawać obok mięsa, polać całość sosem. Ja, do gulaszu zrobiłam kruchą sałatę z rzodkiewkami i śmietaną.
wypróbuję kiedyś ale bez cebuli bo nie lubie :)
uwielbiam pęczak, od dziecka lubiłam jeść kaszę
więcej takich przepisów!