gulasz z pęczakiem i śliwkami
|||||

Gulasz ze śliwkami i pęczakiem

 

Jak jestem głodna to najbardziej lubię jeść mięso i kasze (niekoniecznie razem), wtedy na prawdę czuję się syta. O zdrowotności kasz nie będę wspominać, ale warto o nich pamiętać. Dziś proponuję pęczak czyli gruba kasza jęczmienna z gulaszem z szynki wieprzowej.

Na 2-3 porcję potrzebujemy:

  • 300-400 g szynki wieprzowej
  • szklanka kaszy pęczak
  • pół papryki
  • koperek – najlepiej świeży
  • kilka suszonych śliwek
  • cebula
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz

Kaszę gotujemy w stosunku 1:3 czyli 1 szklanka kaszy i 3 szklanki wody, czas gotowania około 15 minut. Mięso myjemy i kroimy na średnie sześciany i obsmażamy. Cebulę smażymy na oleju, połowę przekładamy do mięsa, pozostałą część na talerzyk (przyda się później). Dolewamy pół szklanki bulionu (lub wody i pół kostki rosołowej) do mięsa, dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W tym czasie kroimy na paski paprykę i razem ze słodką papryką dodajemy do mięsa. Tuż przed podaniem dodajemy suszone śliwki, majeranek i koperek oraz sól i pieprz według uznania.

Ugotowaną kaszę mieszamy z cebulką, którą wcześniej odłożyliśmy na talerz. Kaszę podawać obok mięsa, polać całość sosem. Ja, do gulaszu zrobiłam kruchą sałatę z rzodkiewkami i śmietaną.

 

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.