Gulasz z papryką i makaronem penne
Dziś na obiad gulasz. Niezwykle sycący i pyszny! Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe. Robi się je niezwykle szybko, a smaku nawzajem się uzupełniają, a uduszone mięso jest kruche.
Składniki dla 2-3 osób:
- makaron penne (u mnie Barilla)
- 400 g karkówki lub schabu
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- chilli
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Cebulę siekamy, smażymy ze szczypta soli na rumiano. Przekładamy do garnka w którym będziemy wszystko dusić.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy aż się lekko podpieką. Dodajemy do cebuli.
Makaron ugotować al dente.
Mięso myjemy, kroimy i smażymy na oliwie. Wlewamy szklankę wody, mieszamy i chwilę gotujemy. Przelewamy wszystko do cebuli i pieczarek. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. W przypadku gdy woda wyparuje, dolać pół szklanki. Od czasu do czasu mieszać.
Obie papryki pokroić w kostkę i w trakcie duszenia dodać do gulaszu. Gdy mięso będzie już prawie gotowe dodać rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, chili, sól i pieprz. Wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.
Podawać polane lub wymieszane uprzednio z makaronem.
Świetny przepis, z makaronem penne, ten gulasz musiał być pyszny:)
Mmmmmniam….