Grillowane skrzydełka z miodem
Za pasem połowa maja, a sezon grillowania w pełni. Przechadzając się po osiedlu czuć woń pieczonych kiełbasek, grillowanej karkówki i słychać pstryk otwieranych puszek z piwem. Kultura grillowania zagościła w Polsce na dobre. Nie znam osoby, która pogardziłaby kawałkiem ujarzmionego mięsiwa prosto z grilla.
Ja zdążyłam zaliczyć już dwa grillowania w tym jakże krótkim sezonie. Dziś podaję mój przepis na smaczne skrzydełka z Grilla z miodem. Przepis jest tak prosty, że polecam go nawet mnie zgrabnym panom.
Składniki (ok. 16 kąsków):
- 1 kg skrzydełek
- papryka ostra
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
- sól
Mięso myjemy, tniemy nożycami na 3 części – najmniejszą część bez mięsa odrzucamy, pozostałe do miski.
Po porcjowane skrzydełka mieszamy w misce z pozostałymi składnikami, dodajemy miód i schładzamy w lodówce minimum 1 h.
Wykładamy skrzydełka na aluminiową tacę grillową i przykrywamy z góry folią (zrobić małe otworki) i hop na gorącego grilla.
Propozycja podania: z masłową sałatą oraz dowolnym sosem/dressingiem.
Idealne dla mojego Połówka;)
słodkie Malwinko