jabłkowe galaretki
|

Galaretki jak arbuzy

Dziś na deser są mini arbuzy czyli galaretki zastygłe w jabłuszkach. Nie tylko łatwo się je przygotowuje, ale są przede wszystkim zdrowe i ładnie wyglądają na stole.

Składniki (16 kawałków):

  • 2 jabłka
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Jabłka umyć, wytrzeć i przekroić na pół. Z każdej połówki wydrążyć łyżeczką gniazdka nasiennie i trochę więcej, tak aby „skórka” była jak najcieńsza. Na tym etapie można nie wycinać ogonka i tej drugiej części z dołu. Tak otrzymamy 4 połówki jabłek

Galaretkę wsypać do gorącej wody i dokładnie rozpuścić. Ostudzoną galaretkę wlać w wgłębienia w jabłkach i wstawić do lodówki. Najważniejsza rzecz to to, aby jabłuszka stały równo, inaczej będzie się wylewała z nich galaretka.

Gdy wszystko ładnie stężeje, ostrym nożem kroimy każdą połówkę na 4 części (można usunąć ogonki). W ten sposób otrzymamy  16 mini galaretek.

jabłkowe galaretki

Jeśli macie dzieci, to jestem pewna, że polubią „Mini arbuziki”.

jabłkowe galaretki

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.