Forszmak drobiowy
Kiedyś z Jackiem jedliśmy pyszny forszmak na przyjęciu weselnym. Był przepyszny, a mięsko rozpływało się w ustach. Jacek był wniebowzięty! Nigdy potem nie widziałam, aby zachwycał się tak zupa. Wspominając tamtą chwilę postanowiłam przygotować forszmak, ale drobiowy i nie na udku tylko na sercach. Jacek lubi forszmak, ja serca, więc wyszła taka oto zupa. Przepis inspirowany przepisem z innego bloga. Efekt był taki, że mi smakowało, Jackowi przeszkadzały te serca, ale zjadł dwie porcje :)
Ciekawa jestem jak Wy wykorzystujecie serca drobiowe?
Niezbędne składniki
- 0,5 kg serc drobiowych
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- puszka pomidorów
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy
- łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- majeranek
- sól
- bulion
- natka pietruszki
Serca umyć, pokroić i ugotować w bulionie.
Pieczarki obrać.
…i usmażyć na łyżce oleju i przełożyć do miseczki. Podobnie postąpić z cebulą – obrać, posiekać i usmażyć.
Usmażoną cebulkę, pieczarki i posiekaną paprykę dodać do bulionu z sercami.
Dodać pomidory z puszki (rozdrobnić nieco) oraz koncentrat. Gotować jeszcze chwilę, aż papryka zmięknie. Na końcu dodać przyprawy i sól.
Moją zupę podałam z kleksem kwaśnej śmietany. Całość posypałam natką pietruszki.
Zupa mi bardzo smakowała, ale lepsza bez śmietany. Wypróbowałam jeszcze wersję z dodatkiem ogórka konserwowego, ale jednak wolę bez.
Danie zupełni mi obce, a z sercami to już w ogóle, bo tych w swojej kuchni nie wykorzystuję wcale ;)
jak już wspomniałam kiedyś nie przepadam za zupami, serca jem i owszem ale troche odcinam bo moja mama nie odcina te żyły niestety. Zupe bym chętnie spróbowała ale bez cebuli.
Naprawdę świetny pomysł na obiad, Pozdrawiam