kurczak w pomarańczach
||

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

kurczak w pomarańczach

Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a chciałam zjeść coś co nie będzie leżeć na wątrobie. Inspirację znalazłam na blogu kulinarne podróże. Niby tylko pierś z kurczaka, ale całą magiczną otoczkę dodaje cudowny sos. Sos to sok z pomarańczy, imbir, papryczka, czosnek i jeszcze kilka składników. Mięso jest przyjemnie soczyste, a ostrość sosu łagodzi ryż.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • ryż paraboiled
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 1 cała pomarańcza – sok i skórka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ja dodałam suszonej, nie w proszku)

Filet z kurczaka – przygotowanie

kurczak w pomarańczach

Na początku robimy marynatę do mięsa. Z pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Wszystkie składniki łączymy w rondelku, czosnek można pokroić, ja preferuję przeciśniecie przez praskę. Wymieszać marynatę i gotować 5 minut. Po tym czasie ostudzić.

kurczak w pomarańczach

Filety z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i chrząstki (mnie się zawsze trafiają). Mięso zalać przygotowaną marynatą. Ten etap najlepiej przygotować kilka godzin przed obiadem, aby mięso miało czas zapoznać się z marynatą. Będzie wtedy smaczniejsze:)

Piekarnik nagrzać do 190° C. Mięso piec bez przykrycia 30 minut od czasu do czasu podlewając je sosem. Po upieczeniu pokroić nożem na plastry, ułożyć na ryżu i polać pozostałym sosem. Gotowe danie posypać natką pietruszki.

kurczak w pomarańczach

Danie jest tam smaczne i aromatyczne, że nie potrafię tego opisać. Możecie sobie jedynie wyobrazić ostro-cytrusowy sos i delikatne białe mięso na ryżu.

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.