Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym
Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a chciałam zjeść coś co nie będzie leżeć na wątrobie. Inspirację znalazłam na blogu kulinarne podróże. Niby tylko pierś z kurczaka, ale całą magiczną otoczkę dodaje cudowny sos. Sos to sok z pomarańczy, imbir, papryczka, czosnek i jeszcze kilka składników. Mięso jest przyjemnie soczyste, a ostrość sosu łagodzi ryż.
Składniki:
- filet z kurczaka
- ryż paraboiled
- natka pietruszki
Marynata:
- 1 cała pomarańcza – sok i skórka
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ja dodałam suszonej, nie w proszku)
Filet z kurczaka – przygotowanie
Na początku robimy marynatę do mięsa. Z pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Wszystkie składniki łączymy w rondelku, czosnek można pokroić, ja preferuję przeciśniecie przez praskę. Wymieszać marynatę i gotować 5 minut. Po tym czasie ostudzić.
Filety z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i chrząstki (mnie się zawsze trafiają). Mięso zalać przygotowaną marynatą. Ten etap najlepiej przygotować kilka godzin przed obiadem, aby mięso miało czas zapoznać się z marynatą. Będzie wtedy smaczniejsze:)
Piekarnik nagrzać do 190° C. Mięso piec bez przykrycia 30 minut od czasu do czasu podlewając je sosem. Po upieczeniu pokroić nożem na plastry, ułożyć na ryżu i polać pozostałym sosem. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Danie jest tam smaczne i aromatyczne, że nie potrafię tego opisać. Możecie sobie jedynie wyobrazić ostro-cytrusowy sos i delikatne białe mięso na ryżu.
Inspiracja na kolejny obiad z kurczaka :)
wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)
wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)