Dżem wieloowocowy
Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji 153 przetwory i dania mięsne. Taki dżem jest idealnym dodatkiem do pieczywa, kremów, ciast, naleśników, ryżu i deserów. Podczas gotowania dżemu, wyjadając łyżeczką z garnka powiedział: „Dobrze, że jest jesień, bo są takie frykasy jak dżemy”. Niewątpliwie, gotowanie dżemu to przyjemna czynność.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 kg gruszek
- 1 kg jabłek
- 1 cytryna
- 30-40 dag cukru
- 150-200 g płatków migdałowych
Owoce umyć. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w cienkie plastry. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Owoce przełożyć do garnka i prażyć pod przykryciem około 10 minut. Dodać cukier, pomieszać i smażyć bez przykrycia 20 minut.
Następnie dodać sok z cytryny, płatki migdałowe i chwilę smażyć, po czym przełożyć do słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować 15 minut.
Dodam jeszcze, że do dżemu dodałam odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Dżem nabrał lekko korzennej nuty i wyraźniejszego smaku.