Dyniowa zupa krem na Halloween
Jesień w pełni, co widać po pożółkłych liściach, a już za tydzień 1 listopada, czyli Dzień Wszystkich Świętych. Coraz częściej wdziera się do nas inna „tradycja”, czyli Halloween, którego osobiście nie jestem miłośnikiem. Zdecydowanie wolę nasze rodzime tradycje i zwyczaje.
Mimo to Halloween zainspirowało mnie do wykorzystania w kuchni jego najbardziej rozpoznawalnego symbolu, czyli dyni. Dlatego też poszliśmy z Paulą na targ i kupiliśmy dynię, zabraliśmy ja do kuchni i tak oto powstała pyszna dyniowa zupa krem. :)
Nakręciliśmy przy tej okazji kolejny odcinek naszego programu kulinarnego. Tym razem zabieramy Was do jedynej w Europie kopalni kredy piszącej, czyli Chełmskich Podziemi Kredowych. Podziemia te są nie tylko ewenementem na skalę światową, ale również domem przyjaznego Ducha Bielucha. Jeżeli chcecie się przekonać, czy spotkaliśmy go w podziemiach, to koniecznie zobaczcie najnowszy odcinek. :)
Niezbędne składniki
- 1kg dyni
- 0,5l mleka
- 0,5l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 owoc mango
- sól, biały pieprz, cukier
Zupa z dyni – krok po kroku
Zaczynamy od umycia dyni, bo nie chcemy przecież, aby w nasza zupa dyniowa zawierała w składzie ziemię. ;)
Po umyciu obieramy dynię ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kawałki dyni, pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, odrobinę soli oraz pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru.
Wszystko razem gotujemy, aż dynia będzie miękka – czyli na oko 20 minut.
Gdy dynia sobie dochodzi w garnku, mamy czas na to, by zająć się pozostałymi składnikami. Siekamy cebulę na drobną kostkę i wraz z czosnkiem i odrobiną soli wrzucamy na patelnię z masłem. Podsmażamy do czasu, aż cebula się zeszkli.
Chwilę jeszcze podsmażamy i dodajemy do garnka z dynią i wszystko razem miksujemy. Teraz nadszedł czas, aby wlać bulion warzywny, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem, cukrem lub miodem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i dyniowa zupa krem jest już gotowa!
Dekorowanie zupy
Ja do udekorowania zupy wykorzystałem drobno pokrojone kawałki mango, które wspaniale się komponuje z dyniową zupą. Ale jeżeli nie mamy mango, to można do tego celu wykorzystać np. płatki migdałów. :)
I to by było wszystko na dzisiaj. Mam nadzieję, że podobała Wam się wycieczka do Chełmskich Podziemi Kredowych. Koniecznie napiszcie, czy skorzystaliście z naszego przepisu na zupę z dyni i jak Wam wyszła. :)
Ja bym nie dawał soku cytrynowego do zupy dyniowej ,jedynie przecieru
pomidorowego do smaku.
Ciekawa propozycja. Przy kolejnej zupie z dyni wypróbuję :)