||

Duszone udka z marchewką, brokułem i penne

Propozycja dla zapracowanych, głodnych i na diecie! Duszone udka bez skóry są mniej kaloryczne, podane z marchewką i makaronem al dente są nie tylko dobre, ale również zdrowe.

Potrzebujemy:

  • Kilka podudzi drobiowych
  • 2 marchewki
  • garść makaronu penne
  • 1/4 brokułu
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • papryka ostra,
  • pół puszki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Z podudzi zdejmujemy skórę, obtaczamy w papryce, solimy i pieprzymy. Udka smażyć na bardzo małym ogniu z dodatkiem oliwy. Często przewracać, aby równomiernie się smażyły.

W tym samym czasie kroimy brokułu i listkujemy marchewkę. Ja robię to przy pomocy obieraczki z ruchomą głowicą. Makaron gotujemy al dente.

Do udek wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i posypujemy solą, smażymy. Dolewamy szklankę wody i pod przykryciem ok 15 minut dusimy mięso. Jak mięso będzie gotowe, wyjmujemy je, a na patelnie wrzucamy marchewkę, po 5 minutach brokułu i rozdrobniony czosnek.

 


Dolać kilka łyżek wody i przecier z pomidorów. Doprowadzić do zagotowania, doprawić pieprzem i jeść:)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.