pstrąg pieczony
||||

Duszone pstrągi z brokułem

Duszona ryba przyszła mi na myśl jak kupowałam rondel z powłoką ceramiczną i właśnie w nim udusiłam ryby.

2, 3 porcje:

  • 2 średnie pstrągi
  • pół brokuła
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ale może być suszony)
  • cebulka
  • ziele angielskie + liść laurowy
  • torebka brązowego ryżu
  • sól, pieprz

Ryb nie rozmrażam. Po wyjęciu z zamrażarki spłukuje je wodą i skrobie z łusek, potem odcinam ostrym nożem łby, ogony i płetwy. Pstrągi kroje na pół czyli na 2 dzwonki i posypuje rozmarynem. Na rozgrzany rondel wkładam ryby i krótko obsmażam z dwóch stron. Następnie dolać niecałą szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulkę i dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Brokuła rozdrobnić i dodać do ryby, gotować tylko kilka minut. Podawać z ryżem i sałatką/surówką.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.