Duszone pstrągi z brokułem
Duszona ryba przyszła mi na myśl jak kupowałam rondel z powłoką ceramiczną i właśnie w nim udusiłam ryby.
2, 3 porcje:
- 2 średnie pstrągi
- pół brokuła
- rozmaryn (najlepiej świeży, ale może być suszony)
- cebulka
- ziele angielskie + liść laurowy
- torebka brązowego ryżu
- sól, pieprz
Ryb nie rozmrażam. Po wyjęciu z zamrażarki spłukuje je wodą i skrobie z łusek, potem odcinam ostrym nożem łby, ogony i płetwy. Pstrągi kroje na pół czyli na 2 dzwonki i posypuje rozmarynem. Na rozgrzany rondel wkładam ryby i krótko obsmażam z dwóch stron. Następnie dolać niecałą szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulkę i dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Brokuła rozdrobnić i dodać do ryby, gotować tylko kilka minut. Podawać z ryżem i sałatką/surówką.
a rybka lubi pływac