Domowe Lizaki Lodowe czyli Lody na Patyku
Od dawna planowałam kupić foremki do wykonywania domowych lizaków lodowych. Jak tylko pojawiły się w Rossmannie bez wahania je kupiłam (7 zł / 12 szt). Na pierwszy ogień postanowiłam przygotować brzoskwiniowe kremowe lody. Z podanych składników powstaje 12 pysznych lizaków lodowych. Domowe lody to przede wszystkim zdrowa przekąska dla dzieci, a dla dorosłych sposób na upały. A propos upałów, wczoraj u mnie o 14.00 w cieniu było 32 st.C.
Składniki:
- pół puszka brzoskwiń w puszcze (plus sok)
- serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy)
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki wody
- pół cytryny – sok+ skórka
Zetrzeć skórkę z cytryny, sok wycisnąć i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wylać do przygotowanych wcześniej foremek. Czas zamrażania minimum 4 godziny.
Po wyjęciu z zamrażarki, po zewnętrznej stronie foremki, polać letnia wodą.
Pani inżynier, zupa w proszku a zwłaszcza tej firmy to chemia. Pozdrawiam
Pozdrowienia z Chełma i dzięki za ciekawy artykuł :-) Fajnie jak byś dodała przypisy do opracowań naukowych.
PS. Mam wrażenie jak bym Cię znał z widzenia :-P
świetne są taki lodowe pudełeczka pełne słodkości. ja wczoraj również kombinowałam – malon z kokosem!