Maślane kruche ciasteczka – prosty przepis
Uwielbiam proste i trwałe ciasteczka. Dlatego też w moim domu często goszczą kruche maślane ciasteczka wg przepisu mojej babci. Największą zaletą tych ciastek jest to, że są kruche, delikatne i idealne do kawy. Co więcej, przez długi okres czasu się nie psują . A to oznacza, że mogą poleżeć bez konieczności ich szybkiego zjadania. To ważne, jeśli dbamy o linię :)
Zanim przystąpimy do wyrobu tych ciasteczek, polecam zapoznać się z moim przepisem na ciasto kruche wraz z jego charakterystyką.
Składniki na maślane kruche ciasteczka:
- 300g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- zapach waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
Oto mój przepis na kruche maślane ciasteczka
Na samym początku musimy przesiać mąkę, do której dodajemy posiekane masło. Całość rozdrabniamy palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy jednolite ciasto.
Osobiście nie polecam wyrabiania ciasta w robocie mechanicznym. Ciasto wyrabiane ręką pod wpływem ciepła dłoni ładnie i szybko się wyrabia, natomiast w robocie już nie. Miałoby to sens, gdyby robot kuchenny podgrzewał masę ciasta (np. Thermomix).
Następnie musimy ciasto uformować i schłodzić (najlepiej w lodówce) przez około 1h.
Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na części, które będziemy rozwałkowywać na duże placki o grubości ok. 5mm. Z tych placków będziemy wykrawali foremkami maślane ciasteczka o fantazyjnych kształtach.
Ciasteczka można układać na blasze dosyć gęsto, bo w piekarniku urosną niewiele. Blach nie trzeba także smarować tłuszczem, ale warto je wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik wcześniej nagrzać do 190 st. C i piec na zloty kolor. Nasze maślane ciasteczka zdejmujemy ostrożnie łopatką, gdy są jeszcze gorące.
Sugeruję podawać je dopiero po wystudzeniu, ponieważ wtedy kruszeją i są o wiele smaczniejsze.
Voila! Maślane ciasteczka są gotowe do schrupania! Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, to śmiało pisz w komentarzach. Na pewno pomogę. :)
zawsze pieke te ciasteczka i zawsze jest malo-smakusne-
To super! Bardzo mi miło, że przepis pasuje i zawsze się udaje :)
pani Paulo,a w thermomixie to pewnie ustawić na 37 `,interwał i na ile 2 minuty czy więcej?
Niestety trudno mi powiedzieć jak ustawić Thermomix, ponieważ wciąż o nim marzę :)
Sama posiadam robot, który zagniata ciasto, ale nie podgrzewa i u mnie takie ciasto przyjmuje formę kulek, okruszków, które zagniatam rękami w plastyczną kulę.
Jedynie co mogę podpowiedzieć, to proszę ustawić Thermomix na 1 minutę i sprawdzić jak wygląda ciasto.
Dlaczego na godzinke do lodówki ? co to daje? :)
Ciasto wtedy „kruszeje”, a po upieczeniu jest bardziej kruche.
Czy mozna je przyozdobić lukrem ? nie zaburzy to smaku? Z góry dziękuję za odp.
Kruche ciasteczka jak najbardziej można polukrować. Lukier to prawie sam cukier, który ciasteczka też mają w swoim składzie. Nie powinno zaburzyć to ich smaku.
Dziekuje za super przepis. Ciasteczka wyszly rewelacyjne. Czy ktos moze robil je w wersji ze stewia zamiast cukru?
Za pierwszym razem zrobiłam Twoje ciasteczka bez skorki z cytryny, tak dla bezpieczeństwa – wszystkie zjedzone :-) Później kombinowałam ile wlezie, z cytryna, pomarańczą, przyprawami… Wszystkie co do okruszka zniknęły z patery. Dziękuje za przepis. Dziś robię na jutro z dodatkiem czekolady i bakalii (oczywiście jako posypka) na 100 % jestem pewna że wyjdą też wyjątkowe. Gorąco polecam przepis i stosowanie się do proporcji składników.
Fajnie, że wyszły. Z bakaliami nie próbowałam, ale bardzo je lubię. Muszą być dobre :)
Ja ci dam ty stary pijaku przesolona przez miesiąc ty obiady sobie robisz
Daj mu spokój kobieto przesoliłaś ją
Zupa taka dobra a ty jakieś ciastka kupujesz przez to alegro do domu wykrzyknik
Do mycia gnoju gówniarzu a nie mi tu z obcymi gadasz przez tego internata czy coś
Chcialbym zrobic ale mama mi nie pozwala bo zrobila zupe :(
A jile tego oleju ?
nie ma oleju w przepisie, skąd pomysł?
A jile tego oleju ?
ile dokładnie minut trzeba je piec?
Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Moim zazwyczaj wystarczy 10-12 minut.
Bardzo dobre są te ciasteczka . Robiłam je sama a mam 11 lat i wyszły przepyszne
Super! Cieszę się, że wyszły i smakowały:)
Super! Cieszę się, że wyszły i smakowały:)
Bardzo dobre są te ciasteczka . Robiłam je sama a mam 11 lat i wyszły przepyszne
Odważyłam się zrobić po raz drugi ciasteczka, zdecydowałam się na ten przepis i… Pełen sukces! Chociaż z pewnością dałam za dużo mąki, więc ciasto wyszło trochę za suche, ale i tak po wyjęciu z lodówki dało się bez problemu je rozwałkować i wyciąć najróżniejsze wzory :) Muszę się przyznać do tego, że w zasadzie dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem, ale już wiem, że te ciastka zagoszczą u mnie na stałe, bo są łatwe do zrobienia i jednocześnie przepyszne! Smakują całej mojej rodzinie i z pewnością bardzo szybko znikną ;) Dziękuję przeogromnie za ten przepis, naprawdę było warto go wypróbować :)
Super! Zawsze warto próbować i wierzyć, że się uda. To już połowa sukcesu. A jak ciasto się udaje to tylko motywuje do dalszych sukcesów. Pozdrawiam:)
Robiłam je pierwszy raz :) są łatwe i PYSZNEEEEEE:) zrobiłam kilka swoich zmian: nie miałam masła, więc użyłam margarynę, nie miałam skórki cytryny, dodałam skórkę pomarańczową i konsekwentnie zamiast olejku waniliowego dałam pomarańczowy, blachę wysmarowałam margaryną! Trzeba wypracować odpowiednią grubość i pilnować, żeby się za bardzo nie spiekły, bo wtedy to już nie ten smak.
Często robię kruche ciastka z margaryną zamiast masła i wychodzą również pyszne. Cieszę się, że Ci się udały i smakowały:) Pozdrawiam
zrobiłam dziś – jako ciążową zachciankę;) faktycznie są maślane – nawet ciut za bardzo i kruche. Jeśli chodzi o ciasto – rewelacja, wyrabiało się jak ciastolina. Mąż powiedział, że lepsze jak ze sklepu;) Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały. Mój mąż też woli moje, niż sklepowe.
a ile tak mniej wiecej wychodzi ciasteczek z tych proporcji co tu sa podane?
Mi zawsze wychodzi około 3-4 blaszek do piekarnika, ale to też zależy od grubości ciastek. Tu akurat podałam dla cieńszego ciasta.
Ile czasu, mniej więcej powinny się piec?
tak mniej więcej to około 10 minut, ale lepiej kontrolować stopień zarumienienia
Czy cukier puder dodaje sie przy wyrabianiu ciastek czy tylko do posypania ?
cukier puder do ciasta
zrobiłem podwójną porcję! :D
Bardzo dobre, i chyba z tej przyczyny dlugo nie polezaly …. :)
Dziś wypróbowałem ciasteczka
maślane. Córka miała ochotę pomagać mi w kuchni więc ciastka to dobry wybór,
mogła sobie wycinać kształty jakie chciała. Wyszły przyzwoite. Za bardzo
rozwałkowałem ciasto, ale tylko na pierwszą blachę. Druga i trzecia blacha już ok.
Pozdrawiam.
Cieszę się ciasteczka wyszły, podobnie jak sok Kubuś;)
Co do ciasteczek, to ja osobiście wolę półkruche. Różnica jest taka, że dodaje się spulchniacz (proszek do pieczenia, soda oczyszczona) i można także użyć śmietany. Amoniaczki też są super (na amoniaku), bo niesamowicie rosną. Takie ciasteczka to świetna zabawa do zrealizowania z dziećmi.
Witam,
Zamiast skórki z cytryny dodałam przyprawy do piernika, a zamiast zapachu waniliowego, cukier waniliowy. Wyszły przepyszne kruche korzenne! Pozdrawiam :)
Mam pytanie. Czy bez tej skórki otartej z cytryny smak zmieniłby się na gorsze?
Na pewno nie. Skórka cytrynowa nadaje przyjemny aromat i podkreśla smak, ale można się bez niej obejść.
Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: https://www.jakpomasle.pl/co-zjesc/ciastka-przez-maszynke-tradycyjne/ i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.
Witam
Chciałam zapytac czy do tych ciasteczek nie dodaje się proszku di pieczenia?
pozdrawiam
Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: https://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.
Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: https://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.