Ćevapčići
Dziś kuchnia bałkańska. Ćevapčići to takie insze kotlety mielone. Co je różni? Ćevapčići są zrolowane w formie małych kiełbasek, a mięso wymieszane z suszoną papryką i innymi przyprawami. Pierwszy raz je jadłam w Niemczech i były przygotowane przez rodowitą Chorwatkę. Od tamtej pory zakochałam się w nich bez pamięci.
Dziś proponuję Ćevapčići z przyprawą Kotany.
Na 3-4 porcję potrzebujemy:
- przyprawa Kotany Cevapcici
- 600-700 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
Mięso wymieszać z całą zawartością torebki przyprawy do Cevapcici. Czosnek rozgnieść w prasce i wymieszać z mięsem, na koniec dodać mąkę i uformować „kotlety” na kształt małych kiełbasek.
Cevapcici można smażyć lub grillować. Ja akurat smażyłam w rondlu z powłoką ceramiczną (TVS Bianca, Ø 20cm) bez kropli oleju. Na średnio rozgrzaną powlokę położyłam ruloniki mięsa i smażyłam z 4 stron na małym palniku. To był debiut rondla z powłoką ceramiczną w mojej kuchni, ponieważ na co dzień używam naczyń ze stali nierdzewnej. Muszę przyznać, że Cevapcici usmażyły się znakomicie. Mięso mielone z łopatki wieprzowej nie należy do najchudszych i całe szczęście bo „kotlety” smażyły się same. Dzięki powłoce ceramicznej absolutnie nic się nie przykleiło. Białe dno ułatwia sprawę, bo widać jak wycieka tłuszcz i łatwiej dozować przyprawy. Rondel przeszedł moje oczekiwania. Szczerze go polecam i szykuję się do kupna patelni, również Bianco.
Danie można podawać z grillowanymi ziemniakami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Ja zdecydowałam się na zieloną sałatę oraz kaszę jęczmienną.
Fajne :) Polecam, Piotr Frączewski!