Ciasto Stefanka i masa z kaszy manny
Ciasto Stefanka znam z cukierni i sklepu. Najbardziej intrygowała mnie ta masa z kaszy manny i bardzo puszyste ciasto. Postanowiłam upiec Stefankę, ale w nieco innej wersji. Ciasto dodatkowo przełożyłam dżemem z czarnych porzeczek. Celowo pominęłam polewę czekoladową, a w planie miałam posmarować ciasto krówką. Ostatecznie wyszło dość słodkie, więc i oszczędziłam kajmak. Przepis znalazłam na „chomiku”.
Składniki na Ciasto Stefankę:
- 50 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła/margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
- 20 dag masła/margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 9 łyżek kaszy manny
Przepis na Ciasto Stefanka – krok po kroku
1. Składniki ciasta zagnieć na gładką masę i podzieli na 3 części.
2. Każdą z części wyłóż na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piecz na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160°.
3. Zagotuj mleczko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstaw na bok i wsyp kaszę, cały czas energicznie mieszając.
4. Jeszcze przez chwilę całość gotuj, aż zrobi się z tego masa o konsystencji budyniu. Odstaw i poczekaj aż lekko przestygnie.
Wskazówka: Do samy możesz dodać wyciśniętą cytrynę. Doskonale ożywi smak i masa nie będzie mdła.
5. Uzyskany krem/masę podziel na 2 części.
6. Upieczone placki przełóż masą z kaszy manny. Jeśli lubisz, to każdy placek możesz posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami.
Dla dekoracji i wzbogacenia smaku możesz ciasto polać polewą czekoladową. :)
super przepis ale ja go trochę zmieniłam – do masy dodałam kakao i wylałam na herbatniki potem położyłam banany i krem waniliowy do tortów i na wierzch znowu herbatniki i polewa kakaowa . pycha !
Wersji z bananami nie jadłam. Musi być super, bo lubię takie dodatki!
Pozdrawiam :)
a ja jutro robię zapiekankę którą ostatnio jadłam u chłopaka :) ciekawe czy mi wyjdzie tak pyszna jak wyszła jego mamie.