kruche ciasteczka
||

Ciasto kruche – przepis podstawowy

Każda gospodyni powinna umieć przygotować ciasto kruche. Można z niego przygotować ciasteczka, placki, mazurki, paszteciki, szarlotki, tarty itp. Charakterystyczną cechą ciasta jest jego kruchość uzyskiwana dzięki znacznej zawartości tłuszczu. Przy okazji polecam mój przepis na kruche maślane ciasteczka.

  • Tłuszcz powinien stanowić około 40-50% w stosunku do ilości mąki. Przypomnę, że tłuszcz zawiera się w śmietanie, żółtku, orzechach.
  • Żółtka można dodawać surowe lub ugotowane na twardo i przetarte przez sito.
  • Orzechy i migdały muszą być zmielone lub drobno posiekane.
  • Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny jest pożądanym składnikiem ponieważ dodatek kwasu zapobiega pęcznieniu białka zawartego w mące, ścina je ograniczając zdolność sklejania się ciasta.
  • Cukier nie jest obowiązkowym dodatkiem, bez cukru jest bardziej delikatne. Bez cukru można przygotować ciasto przeznaczone na drobne ciasteczka, posypywane po uformowaniu cukrem, a także na spody ciast z owocami.

ciasto kruche

Ciasto kruche – technika przygotowania

  1. Przygotowanie składników: przesianie mąki, przygotowanie żółtek (oddzielenie od białek lub gotowanie i przetarcie przez sito).
  2. Dodanie tłuszczu do maki i posiekanie nożem.
  3. Dodanie do ciasta pozostałych składników (żółtka, śmietany, cukru , aromatu)
  4. Zarobienie ciasta widelcem, a następne szybkie zagniecenie ręką bez długiego wyrabiania
  5. Schłodzenie ciasta w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
  6. Uformowanie i upieczenie wyrobów.

Ciasto kruche układa się na suchych blachach, nie wymagają one smarowania. Małe ciastka można układać bardzo blisko siebie, ponieważ wyrastają minimalnie.

Temperatura pieczenia ma kluczowe znaczenie w wypieku. Piekarnik należy nagrzać wcześniej, a jego temperatura nie może być niższa niż 190-200 st. C.

Ciasto kruche należy do wyrobów drogich. O wiele bardziej tańsze są wypieki z ciasta półkruchego.

Jaka jest różnica między ciastem kruchym a półkruchym?

Kruchość ciast półkruchych uzyskuje się dzięki środkom niespulchniającym przy niedużej ilości tłuszczu, natomiast zawsze dodaje się śmietanę.

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

5 komentarzy

      1. A co wam nie wyszło? Tutaj jest ogólnie o kruchym. Chybaze chodzi wam o te maślane, tak? Ja robiłem i wyszły ok, ale wole ciasteczka w stylu półkruchym popularnie zwane kruchymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.