ciasteczka z jabłkami
|

Ciasteczka z jabłkami i cynamonem krucho-drożdżowe PYCHA!!

Cały czas się przekonuje i powtarzam, że najprostsze jest najlepsze. Tym razem mam na myśli ciasteczka z jabłkami, a przygotowane z ciasta krucho-drożdżowego z dodatkiem i cynamonu oraz cukru trzcinowego. Nie są jakieś skomplikowane w przygotowaniu, a gwarantuję Wam, że z trudem znajdziecie osobę, której nie będą smakować (no chyba, że ktoś nie cierpi cynamonu).

Ciasteczka przygotowałam z ciasta krucho-drożdżowego, ponieważ po ostatnim serniku jaki robiłam na weekend zostało mi trochę ciasta kruchego w lodówce – dokładnie 150 g (bez proszku do pieczenia, na mącę krupczatce – no prawdziwe kruche!). Zainspirowana konkursem (w którym de facto właśnie biorę udział), pomyślałam, że przygotuję właśnie takie małe ciasteczka. Bardzo lubię ciasto krucho-drożdżowe, ponieważ wytrzyma ono kilka dni – tak jak kruche, ale jednocześnie będzie pulchne jak drożdżowe.

ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami

Dodatek cukru trzcinowego, którego zresztą stale używam w kuchni (kawa zupełnie inaczej smakuje niż z białym cukrem!), wydobywa cynamonowy smak ciasteczek.
Do tego soczyste jesienne jabłka. No bajka!
Takie ciasteczka z przyjemnością mogę dać dziecku :)

ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami

Składniki:

  • 150 g surowego ciasta kruchego (może być takie po odmrożeniu, ale musi mieć temperaturę pokojową)
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • kilka łyżek cukru trzcinowego Diamant
  • cynamon
  • 3 jabłka
  • 1 jajko do smarowania

Wyjmij wcześniej wszystkie składniki, aby miały temperaturę pokojową.

ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej, ale nie może być gorące – tylko ciepłe.
  2. Dodaj do mleka drożdże i wymieszaj. Dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki – wymieszaj i odstaw na kilka minut. To będzie rozczyn.
  3. Do mąki dodaj rozkruszone w palcach kruche ciasto. Lekko wymieszaj.
  4. Do mąki i kruchego ciasta wlej rozczyn i wyrób ciasto – robotem z hakiem lub początkowo widelcem, a później ręką.
  5. Wyrobione ciasto zostaw na stolnicy/w misce i nakryj ściereczkę. W tym czasie zajmij się jabłkami.
  6. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół, wykrój gniazdka nasienne i pokrój na plasterki. Będą w sam raz aby ułożyć po jednym małym kawałku na jednym ciasteczku.
  7. Pokrojone jabłka posyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Wymieszaj.
  8. Podrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrób (to się nazywa przebicie ciasta), odetnij pół i rozwałkuj. Nożem wycinaj kwadraty, na każdym ułóż po jabłku, sklejaj brzegi jak kopertę.
  9. Ciasteczka układaj na blasze i posmaruj rozbitym jajkiem.
  10. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C aż się zarumienią (różne piekarniki różnie pieką).

 

Trzymajcie kciuki w konkursie :)


Złocista Kuchnia Diamant

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.