Ciasteczka z jabłkami i cynamonem krucho-drożdżowe PYCHA!!
Cały czas się przekonuje i powtarzam, że najprostsze jest najlepsze. Tym razem mam na myśli ciasteczka z jabłkami, a przygotowane z ciasta krucho-drożdżowego z dodatkiem i cynamonu oraz cukru trzcinowego. Nie są jakieś skomplikowane w przygotowaniu, a gwarantuję Wam, że z trudem znajdziecie osobę, której nie będą smakować (no chyba, że ktoś nie cierpi cynamonu).
Ciasteczka przygotowałam z ciasta krucho-drożdżowego, ponieważ po ostatnim serniku jaki robiłam na weekend zostało mi trochę ciasta kruchego w lodówce – dokładnie 150 g (bez proszku do pieczenia, na mącę krupczatce – no prawdziwe kruche!). Zainspirowana konkursem (w którym de facto właśnie biorę udział), pomyślałam, że przygotuję właśnie takie małe ciasteczka. Bardzo lubię ciasto krucho-drożdżowe, ponieważ wytrzyma ono kilka dni – tak jak kruche, ale jednocześnie będzie pulchne jak drożdżowe.
Dodatek cukru trzcinowego, którego zresztą stale używam w kuchni (kawa zupełnie inaczej smakuje niż z białym cukrem!), wydobywa cynamonowy smak ciasteczek.
Do tego soczyste jesienne jabłka. No bajka!
Takie ciasteczka z przyjemnością mogę dać dziecku :)
Składniki:
- 150 g surowego ciasta kruchego (może być takie po odmrożeniu, ale musi mieć temperaturę pokojową)
- 500 g mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- kilka łyżek cukru trzcinowego Diamant
- cynamon
- 3 jabłka
- 1 jajko do smarowania
Wyjmij wcześniej wszystkie składniki, aby miały temperaturę pokojową.
Przygotowanie
- Mleko podgrzej, ale nie może być gorące – tylko ciepłe.
- Dodaj do mleka drożdże i wymieszaj. Dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki – wymieszaj i odstaw na kilka minut. To będzie rozczyn.
- Do mąki dodaj rozkruszone w palcach kruche ciasto. Lekko wymieszaj.
- Do mąki i kruchego ciasta wlej rozczyn i wyrób ciasto – robotem z hakiem lub początkowo widelcem, a później ręką.
- Wyrobione ciasto zostaw na stolnicy/w misce i nakryj ściereczkę. W tym czasie zajmij się jabłkami.
- Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół, wykrój gniazdka nasienne i pokrój na plasterki. Będą w sam raz aby ułożyć po jednym małym kawałku na jednym ciasteczku.
- Pokrojone jabłka posyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Wymieszaj.
- Podrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrób (to się nazywa przebicie ciasta), odetnij pół i rozwałkuj. Nożem wycinaj kwadraty, na każdym ułóż po jabłku, sklejaj brzegi jak kopertę.
- Ciasteczka układaj na blasze i posmaruj rozbitym jajkiem.
- Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C aż się zarumienią (różne piekarniki różnie pieką).
Trzymajcie kciuki w konkursie :)
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Oj tak. I do tego prosty skład. Moje dziecko je uwielbia :)
Proste ciasteczka w sam raz na niedzielny podwieczorek dla dzieciaków :)
Oj tak. I do tego prosty skład. Moje dziecko je uwielbia :)