ciastka owsiane z rodzynkami
|

Ciasteczka owsiane (z rodzynkami) – prosty przepis

 

Jakiś czas temu mój mąż wpadł na pomysł, że zacznie regularnie ćwiczyć, poprawi swoją kondycję i jednocześnie zrzuci trochę na wadze. Oczywiście jak to w małżeństwie bywa, gdy jedno się odchudza i trenuje, drugie cierpi razem z nim. Dlatego też nie minęło dużo czasu, gdy zaczął mnie męczyć o to, abym zastąpiła słodke przekąski ich detetycznymi odpowiednikami. Dodatkowo oczekiwał, że zrobię dla niego taką przekąskę, która nasyci go na dłużej i jednocześnie będzie dietetyczna.

Długo się zastanawiałam i ostatecznie mój wybór padł na ciasteczka owsiane zrobione na bazie płatków owsianych. W swoim życiu wypróbowałam już wiele przepisów takie ciasteczka. Ba! Nawet przejrzałam wiele blogów z recepturami, ale żaden przepis nie odpowiadał mi w 100%. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i opracować własną recepturę.

Dlaczego moje ciasteczka są najlepsze? Bo zmodyfikowałam przepis ze starej książki kucharskiej i dla lepszego smaku dodałam słodkie rodzynki. Jeżeli mi nie wierzycie na słowo sami spróbujcie je przygotować, bo robi się je naprawdę szybko i prosto. Gwarantuję, że się nie zawiedziecie.

Składniki na 20 ciasteczek:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1-2 jaja
  • aromat migdałowy
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 100 g rodzynków

 Ciasteczka owsiane – sposób przygotowania

Aby przygotować  ciasteczka owsiane należy utrzeć masło na puszystą masę, dodać jaja i cukier, dalej ucierać do ujednolicenia masy.

Następnie dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz rodzynki. Rodzynki czasami zastępuję suszoną żórawiną. Zależy od tego co akurat mam w spiżarni, lub na co mam ochotę. Całość dokładnie mieszamy.

Ręką formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Ja na mojej blasze umieściłam wszystkie ciasteczka, ale podczas pieczenia bardzo urosły i przykleiły się do siebie. Z odklejeniem nie było problemu: po prostu poczekałam aż ostygną i przy pomocy łopatki kolejno je zdjęłam z blachy.

ciastka owsiane z rodzynkami

Piec w temp.180 st. C do rumianego koloru.

ciasteczka owsiane z rodzynkami

Moje ciasteczka owsiane, gdy już były gotowe dałam do spróbowania domowemu testerowi, tj. mojemu mężowi, a później także rodzicom i przyjaciołom. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że smakują i wyglądają podobnie jak reklamowane w telewizji batoniki typu pełne ziarno.

To co je wyróżnia od kupnych ciasteczek, to naturalny skład bez ulepszaczy i dodatków chemicznych oraz kruchość. Ale najlepszy jest w nich smak, który jest nie do podrobienia i wspomniane wcześniej rodzynki.

ciasteczka owsiane

Napiszcie w komentarzach jak Wam się udały ciasteczka. Jestem bardzo ciekawa wszystkich opini :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.