Chleb z garnka – bardzo prosty przepis na chleb pszenno-żytni
Chleb pieczony w domu to coś wyjątkowego. Ten zapach, znane składniki i świeżość nie równają się z żadnym sklepowym wypiekiem. Właśnie dlatego od jakiegoś czasu sama piekę chleb w domu. Teraz taki najbardziej mi smakuje. Czasem nie mogę się powstrzymać i ukroję jak jest jeszcze ciepły.
Pieczenie chleba wcale nie musi być trudne. Przepisów jest tak wiele, że nie wiadomo, który wypróbować. A jak za pierwszym razem się nie uda? Cały trud może pójść na marne! Dlatego na moim blogu stawiam na łatwe przepisy, a receptury staram się pisać w prosty i przystępny sposób. Tym razem przedstawiam przepis na domowy chleb.
Pieczenie chleba w domu – jak wybrać przepis
Mam swoje dwa sprawdzone przepisy na chleb, które robię na zmianę. Ten tutaj jest lekki i puszysty, powiedziałabym, że bardziej pszenny niż żytni. Moje dzieci chętnie go jedzą. Ta druga receptura już jest inna, przypomina ciężki, mokry chleb żytni. Ale o tym innym razem. Dziś przedstawiam bardzo prosty przepis na chleb z garnka! Do jego przygotowania można też użyć naczynia żaroodpornego. Warunek konieczny to pokrywka. Bez tego chleb się nie uda. Chleb można przygotować wieczorem, a upiec rano. Najbardziej lubię w nim to, że ma chrupiącą skórkę.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 1050, może być 650 lub zwykła pszenna)
- 200 g mąki żytniej (typ 720)
- 25 g drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- W małym naczyniu rozmieszać drożdże, cukier, łyżka mąki pszennej i pół szklanki wody. Odstawić na 10 minut – powinna pojawić się piana.
- Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, olej, szklankę ciepłej wody oraz zawartość małej miski. Wyrobić ciasto. Ja robię to mikserem, ale można też rękami. Warto wtedy zacząć widelcem, aby ciasto się trochę skleiło, a potem już wyrabiać rękami. Po wyrobieniu włożyć ciasto do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na 5 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na blat i jeszcze trochę pozagniatać. Jeśli jest potrzeba podsypać trochę mąką. Uformować bochenek, przykryć ściereczką i zostawić na blacie 30 minut.
- Wstawić do piekarnika pusty garnek z pokrywką (taki, który można używać w piekarniku) lub naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać do 220 st.C. Wskazówka: Garnka (naczynia) nie trzeba niczym smarować. Chleb wychodzi bez problemu.
- Gdy chleb podrośnie wspomniane 30 minut, a piekarnik już się nagrzeje, należy wyjąć garnek, włożyć chleb, naciąć nożem kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika.
- Czas pieczenia: najpierw 30 minut w 200 st.C, następnie 20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ostudzić, aby odparował.
Piekłam ten chleb w garnku, ale też w naczyniu żaroodpornym. Nie widzę różnicy w smaku. Zawsze wychodzi dobrze wypieczony. Ważna jest średnica naczynia. W za dużym naczyniu chleb będzie bardziej płaski. W za małym bardziej wyrośnie do góry. W tym przepisie użyłam garna góra fi 21 cm i dno fi 19 cm.
Z tego przepisu wychodzi zbity glut