Chleb Ciabatta z mieszanki Lidl
To moje drugie podejście do mieszanki chlebowej z Lidla. Po raz pierwszy zrobiłam dokładnie jak opisane na opakowaniu, a chlebek wyszedł strasznie twardy i zwyczajnie niesmaczny. Po mniej więcej roku postanowiłam spróbować ponownie i tak oto powstały te oto 2 bochenki oraz 8 bułeczek. I to wszystko z mieszanki za kilka złotych.Składniki:
- mieszanka chlebowa Ciabatta (Lidl)
- 900 ml wody
- łyżka oliwy z oliwek
Moje spostrzeżenia:
- Trzeba dodać więcej wody niż w przepisie – ja dodałam prawie 1 l
- Ciasto ma być bardzo wolne i mokre – będzie się przyklejać do rąk i miski. Ja, do rozmieszania mieszanki z wodą, użyłam mojego miksera z hakiem do zagniatania ciast.
Wykonanie tak jak na opakowaniu. Należy wymieszać mieszankę chlebową z wodą (ja daję więcej bo 900 ml na 1 kg mieszanki) i łyżką oliwy z oliwek, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do form wysmarowanych tłuszczem. Wierzch chlebów wygładzić dłonią zmoczoną w wodzie. Ja dodatkowo posypałam formę i wierzch pieczywa kminkiem i sezamem.
Chlebek piec według informacji na opakowaniu, do zrumienienia.
Bułeczki ciabatta wyszły nieplanowane, ponieważ moje foremki keksówki były za małe do pomieszczenia takiej ilości ciasta chlebowego.
Na koniec muszę powiedzieć, że domowy chleb jest dziecinnie prosty, a taka gotowa mieszanka idealna dla osób zaczynających kulinarną przygodę z domowym wyrobem pieczywa. Dla mnie osobiście chleb wyszedł smaczny, ale smak i konsystencja bardziej mi pasowała do bułeczek które zrobiłam, chociaż ciabatta podawana w sieci restauracji Sphinx jest zupełnie inna. Podsumowując chleb pyszny, a bułki jeszcze lepsze.
Na przepisie na opakowaniu jest podane na pol opakowania 360 ml wody i 1 lyzka oliwy, moze Pani zrobila z calej paczki i dlatego nie wyszlo za pierwszym razem? Ja dzis robilam, balam sie ze wyjdzie niedobre bo zanim przelozylam do formy wydaje mi sie ze ciasto prawie w ogole nie wyroslo, dopiero po przelozeniu kolejne 45 minut bylo ok. Upieklam i jest wporzadku:) Nigdy nie pieklam chleba wczesniej takze jestem zadowolona z efektu i nakladu pracy :D
Czasem zdarza się, że wszystko zrobimy dobrze, a ciasto nie wyjdzie jak powinno. W każdym razie za drugim razem chlebek wyszedł i też byłam zadowolona. Na pewno jeszcze skorzystam z mieszanki.
Pozdrawiam :)
A mnie przeraził trochę skłąd tej mieszaknki – ponadprogramowa chemia. I jakoś to co mi wyszło nie przypominało ciabatty ;) :P
Chlebek nam smakował, zwłaszcza bułeczki. Masz rację, ciabatta trochę inaczej smakuje, ale jak na produkt instant to byłam zadowolona.
i takie to proste, super:)