stollen strucla
||

Bożonarodzeniowy Stollen z marcepanem

Do przygotowania stollena z marcepanem zachęciły mnie zdjęcia ciasta, na które trafiłam kiedyś w Internecie. Zaczęłam przeszukiwać sieć w poszukiwaniu najlepszej receptury. Teraz mogę z czystym sumieniem przekazać Wam przepis na stollen, który jest jednym z ulubionych ciast mojego Jacka :)

Czym jest Stollen?

To ciasto drożdżowe z suszonymi owocami, marcepanem, posypane cukrem pudrem. To tradycyjne nimieckie ciasto najczęściej spożywane jest w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Przepis

Przy próbowaniu ciasta, mąż powiedział, że przypomina mu nasz keks, ja bym bardziej skłaniała się do wersji, że to taki chlebek z bakaliami i cukrem. Obie opinie są poprawne. Pierwotny Stollen wykonywany był z drożdży, mąki, wody i pozostały składników czyli bakalie, przyprawy. Współczesne wersje tego ciasta zawierają jaja, cukier, mleko, masło, rum, marcepan.

Pochodzenie

Pierwsza wzmianka historyczna pochodzi z 1474. Był to pierwszy oficjalny dokument związany z wtedy jeszcze z Striezel. Dziś najbardziej znany jest Stollen Stollen Dresdner produkowany w Dreźnie (podgórze zachodniosudeckie, wschodnie Niemcy). Oryginalny przysmak z Drezna ma specjalna pieczęć z wizerunkiem króla Augusta II Mocnego i jest produkowany tylko przez 150 piekarzy w Dreźnie.

Niezbędne składniki

Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej
  • 175 ml mleka
  • 45 g drożdży świeżych

Ciasto :

  • 400 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g roztopionego masła
  • 75 ml mleka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • mielony kardamon
  • mielony goździki
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Nadzienie:

  • bakalie: żurawina, rodzynki – razem około 200 g
  • 80 g migdałów
  • skórka pomarańczowa (można kupić gotową)
  • 200 g marcepanu
  • 3 łyżeczki rumu
  • 1 łyżeczka cukru pudru

oraz

  • cukier puder do posypania
  • łyżka rozpuszczonego masła

Przepis na stollen z marcepanem – krok po korku

Wymieszać w małej miseczce mąkę, ciepłe mleko i drożdże. Odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu. U mnie zaczyn dojrzewał obok kaloryfera.

Do zaczynu dodać pozostałą mąkę, wymieszać. Dodać przyprawy, sól, cukier, skórkę cytrynową oraz jajko (można lekko roztrzepać). Na końcu dodać rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto, odstawić aż podrośnie około 1h). Dodam, że ja sama starłam gałkę muszkatołową, zmieliłam kardamon z goździkami. Tak przygotowane przyprawy mają więcej aromatu niż gotowe.

Suszone owoce zalać 3 łyżeczkami rumu i macerować. Do tej czynności lepszy byłby ciemny rum, ale miałam tylko biały.

maceracja owoców

Gdy ciasto już podrośnie, można dodać składniki nadzienia: żurawina, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa. pamiętajcie, że rum należy wcześniej odsączyć (jeszcze będzie potrzebny), a migdały posiekać. Zagnieść ciasto, by bakalie były równomiernie rozłożone. Pewnie zastanawiacie się jak zagnieść ciasto z taką ilością bakalii. Ja robię tak: Ciasto drożdżowe rozwałkowują na grubość ok. 1,5 cm, na środek wsypuję bakalie, zaginam brzegi ciasta do środka (jak kopertę) i tak wstępnie przygotowane ciasto zagniatam. Zagniecione ciasto podzielić na pół.
stollen ciasto
Teraz zajmiemy się marcepanem. Wyjąć go z opakowania, rozdrobnić palcami. W małej miseczce wymieszać cukier puder i rum, który pozostał z maceracji owoców oraz nasz marcepan. Na początku będzie szło opornie, ale da się to ładnie wymieszać. Uformować z marcepanu dwa wałki, takie jak widać na zdjęciu.
Rozwałkować pierwszą część ciasta, wałkiem zrobić niewielkie wgłębienie wzdłuż ciasta. To będzie miejsce na nasz marcepan. Ułożyć wałek z marcepanu, tak aby był krótszy niż ciasto. Końce ciasta drożdżowego zawinąć na marcepan i przykryć połówką ciasta. Tak samo przygotować drugi Stollen. Ciasto powinna być z jednej strony wyższe niż z drugiej.
Ta przygotowane ciasta pozostawić jeszcze na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czas pieczenia 30-40 minut. Po wyjęciu blach z piekarnika, gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, posmarować obficie rozpuszczonym masłem i oprószyć grubą warstwą cukru pudru.
Stollen można piec również w keksówkach, a dodatek marcepanu nie jest konieczny. Chociaż ja przyznaję, że ciasto wtedy bardzo zyskuje na wartości.

Ciasto może być przechowywane do kilku tygodni. W tym celu należy je owinąć w folię spożywczą i przechowywać w szczelnym pojemniku. Ciasto można również zamrozić.

Stollen przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

    1.  co prawda do ciast lepszy ciemny rum, do picia smakuje mi biały i taki tylko miałam:)
      sprawdził się jak najbardziej:))))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.