bananofee pie
|

Banoffee pie czyli najsłodsze ciasto jakie znam

Banoffee pie czyli ciasto z bananami i kajmakiem, a wszystko to przykryte kołderką z bitej śmietany. Słodziej i kaloryczniej już nie może być, ale ze względu na moją miłość do masy krówkowej jestem w stanie wybaczyć wszystko. Od czasu do czasu lubię zjeść kawałek tego ciasta. Kruchy spód, słodka masa, miękki banan i puszysta śmietanka! To ciasto spodoba się wielu osobom, chociaż najczęściej słyszę, że jest „za słodkie”. Kiedyś już było na blogu podobne ciasto, tylko bez kremówki, ale za to z bezą kokosową (przepis tutaj).  Dzisiejsze przepis na Bananoffee wzięło się od Agi z Dużo Solę.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 30 g cukru
  • łyżka zimnej wody

Przełożenie:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego/gotowa masa kajmakowa
  • 3-4 banany
  • śmietana kremówka

Mąkę wymieszać z cukrem, a następnie z posiekanym masłem i wodą zagnieść na jednolitą masę. Formę posmarować tłuszczem i wykleić ciastem spód oraz niewielki brzeg. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180° C. Czas pieczenia to ok 30 minut. Ostudzić po upieczeniu.

bananoffee pie

bananoffee pie

bananoffee pie

Jeśli użyjemy mleka skondensowanego, to zamkniętą puszkę należy gotować w garnku z wodą przez około 3h (w razie ubytku dolać wody). Po tym czasie, należy poczekać aż puszka ostygnie i dopiero można otworzyć. Podczas gotowania, nasze mleko zmieni barwę i konsystencję. Jeśli używamy gotowej masy dobrze jest ją przełożyć do rondelka i z odrobiną masła pogrzać. Będzie się łatwiej rozsmarowywać na cieście.

Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód tarty.

bananoffee pie

Banany pokroić i ułożyć na cieście.

bananoffee pie

Śmietankę ubić, pod koniec dodać łyżkę cukru pudru i wyłożyć na banany.

bananoffee pie

Ciasto posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałów. Ciasto wstawić jeszcze na 2-3h do lodówki.

bananoffee pie

Można kroić i jeść!

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. No ja jestem jednak właśnie z tych co orzekli by to ciasto mianem za słodkiego, no a przynajmniej właśnie dlatego nie zagościło ono jeszcze u mnie na stole ;p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.