Bajaderki ze śliwkami i rumem
Jak nie wiem co zrobić na słodko to właśnie przygotowuję bajaderki. Te małe kulki nie wymagają szczególnej listy zakupów, bo składniki zawsze mamy w kuchni. Jakby tego było mało robi się je błyskawicznie, wyglądają bardzo gustownie, a smakują… Sami się przekonajcie.
Mój przepis na dziś to bajaderki z suszonymi śliwkami. Z podanych składników wychodzi około 22 sztuki bajaderek. Podawać w papierowych kokilkach.
Składniki:
- 100 g margaryny Kasia
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka stołowa kakao
- 2 łyżki rumu
- 50 g suszonych śliwek
- garść migdałów lub orzechów
- małe opakowanie herbatników
- garść płatków owsianych
- kolorowa posypka
Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. W blenderze zmiksować suszone śliwki, migdały i herbatniki i płatki owsiane. Z powodu braku blendera można bardzo drobno posiekać lub rozkruszyć wymienione składniki. Rozdrobnioną „masę” przenieść do miski i dodać resztę składników. Zagnieść „ciasto” i formować małe kulki, otaczać w posypce. Podawać w małych kokilkach. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
fajny blog i super fotki:)
ekstra, fajne na jeden gryz.
Urocze kuleczki