Przepis na muffinki z dynią i jabłkami
Mój przepis podstawowy na muffinki jest coraz bardziej popularny i cieszę się, że na swoje sposoby coś dodajecie do niego. Bo przecież o to chodzi w przepisie podstawowym, aby go wykorzystywać w dowolny sposób. U mnie dziś typowo jesienne babeczki, bo z dynią i jabłkami. Jeśli ktoś nie będzie podczas przygotowywania tych babeczek można powiedzieć, że babeczki zawierają brzoskwinie, bo właśnie tak wygląda starta lub drobno pokrojona dynia. Jabłka nadają delikatności naszym babeczkom.
Przepis na babeczki. Smaczny i sprawdzony.
Przepis podstawowy, który ma już ok 100 komentarzy i tyle samo lajków na FB znajdziecie tutaj. Spośród innych przepisów na babeczki wyróżnia go to, że za każdy razem wychodzi. W dzisiejszej wersji zrobimy muffiny trochę inaczej. Ilość jabłek i dyni, którą dodacie do ciasta zależy tylko od Was. Ja dodałam 1 jabłko na 12 dużych muffinek. Jabłko to zostało dokładnie umyte, a następnie wytarte. Pokroiłam je na ćwiartki, a każda ćwiartkę w poprzeczne plasterki, czyli od węższego końca.Ale jakbyście tego jabłka nie pokroili, to i tak będzie dobrze ;)
Kawałek dyni starłam na tarce o dużych oczkach, a niewielką jej część drobno pokroiłam.
Po wymieszaniu ciasta, dodałam dynię i ponownie wymieszałam. Do wypiekania użyłam silikonowych foremek, które nie wymagają smarowania. Ciasto nałożyłam łyżką i w każdą muffinkę powciskałam plastry jabłka, tak jak widzicie na zdjęciu powyżej.
Pomysł na babeczki / muffinki okazał się trafny, a muszę napisać że byłyby jeszcze smaczniejsze gdyby miały w sobie rodzynki, a jeszcze lepiej jak orzechy.
zapomniałam dodać cukru, czy mogę nasączyć czymś mufinki ?
Taka dynia starta na tarce wyglądem przypomina kawałki brzoskwini. Pycha:)
Szaleństwo dyniowe w pełni, ostatnio zrobilam sernik dyniowy-super,ale tego nie znalam.Czas poznać.Pozdrawiam:)