zimowa herbata z kotany
||||

Zimowa herbata i grzanki z koziego sera z czosnkiem niedźwiedzim

Jesień w pełni, a wraz z nią nadeszła jesienna depresja i zniechęcenie. Nas też ta przypadłość dopadła, więc zaszyliśmy się w domowych pieleszach w oczekiwaniu na zimę i nadchodzące Boże Narodzenie. Ponieważ siedzenie pod pierzyną z książką w ręku też może się znudzić, postanowiliśmy poszukać jakiegoś remedium. Inspiracja przyszła z bardzo nieoczekiwanej strony.

Na naszą skrzynkę mailową przyszła wiadomość od marki Kotanyi z informacją, że wysłano do nas paczkę z przyprawami. Poproszono nas o wypróbowanie produktu i podzielenie się wrażeniami, dając jednocześnie wolną rękę w wyrażaniu opinii. No! Informacja o paczce niespodziance od razu poprawiła nam nastroje, a zapowiadało się, że będzie jeszcze lepiej.

słodka przyprawa kotany

Przyprawowy Unboxing

Gdy tylko zamknęły się drzwi za kurierem i paczka wylądowała na kuchennym stole, przystąpiliśmy do jej odpakowywania. W środku były różne przyprawy, m.in. czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, czarnuszka oraz młynki z ziołami włoskimi, cukrem z wanilią, karmelem i wiele innych. Normalnie klęska urodzaju!

Postanowiliśmy, że nie pójdziemy utartą ścieżką i wykorzystamy przyprawy tak, jak już dawno tego nie robiliśmy. Żadnym potraw obiadowym, żadnych ciast i deserów, bo tych mamy już pod dostatkiem w naszej ciastkarni. Zamiast tego zaparzymy herbatę!

zimowa herbata z kotany

Zimowa herbata

1. Zaparz w dzbanku herbatę (czas parzenia około 8 minut). Wyjmij fusy.

2. Pomarańczę umyj, wyszoruj i wyparz. Połowę pokrój w plasterki. Mały kawałek imbiru obierz i pokrój w plasterki.

3. Do dzbanka dodaj plastry pomarańczy i imbiru, wrzuć goździki. Nawet jeśli nie słodzicie herbaty warto dodać do niej odrobinę cukru. Lekka nuta słodyczy wydobędzie jej smak i podkreśli aromat. Użyłam do tego przyprawy z wanilią, karmelem i skórką pomarańczy. Wielbiciele słodkich naparów mogą dosłodzić herbatę miodem lub cukrem trzcinowym.

Wskazówka: W zimowy wieczór możesz dodać kieliszek rumu do herbaty i posłodzić. Taki napar bardziej rozgrzeje, zwłaszcza wracających do domu z dworu.

przepis na rozgrzewającą herbatę z imbirem

Jest popitka, więc musi być zagrycha!

Zaparzyliśmy herbatę, więc siadamy w kuchni i delektujemy się tą chwilą ciszy. W końcu popołudniowa drzemka niemowlaka, to drugi ulubiony moment dnia każdego młodego rodzica (absolutnym numerem 1 jest wieczór, gdy dzieci śpią).

I wtedy Jacek stwierdza, że do tej herbaty, to by się jeszcze przydało coś przegryźć. No to szybki rekonesans po zawartości lodówki, potem krótka narada i decyzja – robimy grzanki!

przyprawy kotany

Grzanki z kozim serem i czosnkiem niedźwiedzim

1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Dodaj łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego i szczypta – dwie soli. Zamieszaj.

2. Bagietki przekrój w połowie i posmaruj masłem czosnkowym jak kanapki. Tak przygotowane bagietki wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Opiekaj przez 2-3 minuty, aż się zarumienią.

3. Serek kozi pokrój w plasterki, tylko ostrożnie, bo łatwo się łamie i kruszy. Na talerzyk lub do małej miseczki wsyp osobno czosnek niedźwiedzi i wędzoną paprykę. Obtaczaj osobno plasterki sera w przyprawach i układaj na desce lub talerzyku.

4. Wyjmij gorące grzanki z piecyka, na każdej z nich ułóż lub rozsmaruj serek. Wyśmienicie smakują ze świeżym ogórkiem.

Dodatek przypraw sprawia, że kozi serek nabiera zupełnie nowego, wyraźnego smaku. Taka grzanka, to świetna alternatywa klasycznych grzanek z serem.

grzanki z kozim serem i czosnkiem niedźwiedzim kotany

Wszystko co dobre szybko się kończy?

Przygotowanie tego jesiennego drugiego śniadania zajęło nam kilkanaście minut. Natomiast dzięki dodaniu przypraw nawet tak banalna potrawa, jak grzanki, nabrała nowego smaku. Również zwykła herbata zamieniła się w rozgrzewający napar, w sam raz na jesienne chłody.

Czas popołudniowej drzemki naszego brzdąca dobiegł końca i trzeba było wracać do rzeczywistości. Ale nic straconego, w końcu następnego dnia możemy wszystko powtórzyć.

grzanki z czosnkiem niedźwiedzim kotany

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Kotany.



Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.