ciabata kanapka na ciepło
|

Kanapka z domową szynką czyli ciabatta

W kuchni lubię proste rozwiązania, szybkie i zdrowe. Nie zawsze można wszystkie te cechy pogodzić. Przecież zawsze się znajdzie osoba, która powie „to danie jest zbyt banalne”. Jestem zdania, że kuchnia powinna być prosta. Im mniej zabiegów, mniej składników i skomplikowanych czynności tym lepiej. Prawdziwą sztuką będzie wyczarować coś smacznego z kilku produktów.

Tym razem upiekłam domową wędlinę z drobiu. Jakości tej sklepowej nawet nie chce mi się komentować. Dobrej jakości szynka kosztuje blisko 40 zł/kg, a i tak nie możemy być pewni jej składu. Domowa wersja nie wymaga dużego nakładu pracy, a kosztuje o połowę mniej i jest dużo zdrowsza.

Bułka ciabatta idealnie nadaje się do przygotowania dużych kanap. Moją domową szynkę pokroiłam w dość grube plastry, dodałam dużo rukoli, świeżego ogórka, a całość polałam sosem wiosennym z dodatkiem koperku. Kanapki proste, szybkie i zdrowe… bo domowe!

Składniki:

  • bułka ciabatta
  • pierś z indyka lub kurczaka – około 600-700 g
  • ogórek
  • rukola
  • papryka
  • sos wiosenny Winiary
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

1. Mięso opłucz, natrzyj solą i słodką papryką, następnie zawiń w foliowy rękaw do pieczenia i schowaj na godzinę lub całą noc do lodówki.

2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180-200º C. Wstaw mięso i piecz co najmniej 45 minut (do 60 minut). Po upieczeniu, pozostaw mięso w gorącym piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Dzięki temu będzie bardzie soczyste i smaczniejsze. Ostrym nożem pokrój mięso na plastry.

3. Rukole opłucz, ogórka obierz i pokrój na plastry. Umytą paprykę pokrój w plastry.

4. Bułkę – ciabattę przekrój w połowie zostawiając jeden brzeg nie rozcięty. Włóż do środka rukolę, plastry ogórka, paprykę i mięso. Kanapkę polej sosem wiosennym z koperkiem. Można jeść :)

ciabata kanapka na ciepło

ciabata kanapka na ciepło

 

Zjedlibyście taką kanapkę? ciabata kanapka na ciepło A jakie są wasze tajne przepisy na banalne posiłki?

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.