Rozgrzewająca zupa meksykańska na jesienne chłody
Przed nami okres chłodów, deszczu i wilgoci. Przy takie aurze, aż miło wchodzi się do ciepłego mieszkania. Temperatura kilku stopni na plusie daje odczucie większego zimna niż -5 w zimie. W długie jesienne wieczory dobrze jest zaszyć się w zaciszu pokoju z kubkiem czegoś ciepłego. Dlatego dziś polecamy rozgrzewającą zupę meksykańską z dużą ilością pieprzu cayenne.
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
- puszka fasoli czerwonej
- 1 papryka czerwona
- 1 mały sok pomidorowy
- 1 łyżeczka ziarenek smaku Winiary
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżka oleju do smażenia
Mięso podsmaż na oleju. Mieszaj, aby ładnie się rozpadło. W garnku zagotuj wodę, dodaj mięso, pomieszaj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj pokrywką i gotuj 10 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.
Paprykę umyj, wytnij gniazdko nasienne i pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę otwórz, odcedź. Dodaj warzywa do zupy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj przyprawy i zupa gotowa.