Sałatka z makaronem i brokułem. Idealna na lekki lunch.
Z nadejściem wiosny tracę ochotę na ciężkie, tłuste dania. Dlatego robię wszystko, aby przygotowywane przeze mnie potrawy były lekkie i zawierały jak największą liczbę świeżych warzyw. Chcąc być wierną mojej zasadzie przygotowałam sałatkę z brokułem i makaronem. To moja propozycja na lekki i pożywny lunch.
Przygotowując posiłki do pracy dla siebie i dla Jacka zawsze miałam dylemat co tym razem przygotować. Jedzenie dzień w dzień kanapek z serem albo szynką jest nudne. Nawet ich najwięksi fani po pewnym czasie nabiorą ochoty na coś innego. Dlatego zaczęłam robić takie sałatki, które są lekkie i pożywne, dając energię do codziennej pracy.
Dzisiejsza propozycja na sałatkę z brokułem idealnie odpowiada moim wymaganiom. Znajdziecie w niej węglowodany z makaronu i kukurydzy, a także białko oraz tłuszcze. Co najważniejsze, sałatka zawiera w sobie dużo świeżych warzyw, a tych jak wiemy nigdy za wiele. Taka jest właśnie moja sałatka z brokułem.
Składniki:
Podane niżej składniki wystarczają do zrobienia dużej miski sałatki. Taka ilość wystarczy, aby nakarmić 4 osoby i jeszcze zostanie na później.
- pół główki brokuła
- 100-150 g drobnego makaronu literki
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 150 g szynki
- 3 jajka na twardo
- młody koperek
- 2 łyżki majonezu
- mały jogurt naturalny
- sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z brokułem:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
- Paprykę umyj, wydrąż nasionka i łodygę. Paprykę pokrój w kostkę.
- Brokuła rozdrobnij na mniejsze kawałki (różyczki), a zielone łodyżki pokrój w kostkę.
- Zagotuj wodę w garnku, dodaj szczyptę soli i wrzuć do wrzątku brokuły na 2 minuty. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. A potem jeszcze raz odcedź.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Do miski przełóż ugotowany makaron, jajka, paprykę i szynkę. Kukurydzę odcedź i dodaj do pozostałych składników.
- Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i wlej do sałatki.
- Na końcu dodaj sól, pieprz i posyp świeżym koperkiem. Gotowe!