eton mess
||

Truskawki z bitą śmietaną i bezami

Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych  najbardziej smakował mi ten oto deser i z tego powodu nie mogłam go nie dodać na mojego bloga. Receptura pochodzi od Tomka Woźniaka zaprezentowany na warsztatach kulinarnych w kuchni Winiary (więcej tutaj i tutaj).

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • garść truskawek
  • kilka bez (według uznania)
  • kilka listków mięty

Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć, odszypułkować. Bezy pokruszyć i wymieszać z bitą śmietaną, dodać truskawki pokrojone uprzednio na ćwiartki. Deser schłodzić podawać z listkami mięty.

Sugestie Tomka odnośnie przepisu:

– wypróbować wersję z malinami lub marakują

– dodać posiekaną mięte lub melisę do śmietany

– zetrzeć skórkę z limonki

 

Autorką zdjęć w tym poście jest: Anna Soroka

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Witam, piekny BLOG! wspaniale przepisy -b.wyraziscie wsz. opisane,cudnie zaprezentowane,bede wracac z przyjemnoscia!, pozdrawiam i zycze dalszych inwencji tworczych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.