Truskawki z bitą śmietaną i bezami
Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych najbardziej smakował mi ten oto deser i z tego powodu nie mogłam go nie dodać na mojego bloga. Receptura pochodzi od Tomka Woźniaka zaprezentowany na warsztatach kulinarnych w kuchni Winiary (więcej tutaj i tutaj).
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- garść truskawek
- kilka bez (według uznania)
- kilka listków mięty
Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć, odszypułkować. Bezy pokruszyć i wymieszać z bitą śmietaną, dodać truskawki pokrojone uprzednio na ćwiartki. Deser schłodzić podawać z listkami mięty.
Sugestie Tomka odnośnie przepisu:
– wypróbować wersję z malinami lub marakują
– dodać posiekaną mięte lub melisę do śmietany
– zetrzeć skórkę z limonki
Autorką zdjęć w tym poście jest: Anna Soroka
Witam, piekny BLOG! wspaniale przepisy -b.wyraziscie wsz. opisane,cudnie zaprezentowane,bede wracac z przyjemnoscia!, pozdrawiam i zycze dalszych inwencji tworczych
Dziękuję za miłe słowa :) Staram się, aby wszystko było ładne i smaczne. I oczywiście zapraszam :)