Jogurtowy tort z truskawkami – banalny przepis
Tort jogurtowy w smaku przypomina sernik na zimno, ale jest dużo smaczniejszy i taki lekki. Wydawać by się mogło, że jego przygotowanie jest bardzo skomplikowane, a na końcu wyjdzie twarda pianka poliuretanowa o smaku żelatyny i cukru. Nic bardziej mylnego. Tort okazał się banalnie łatwy w wykonaniu, a pianka mleczna i puszysta. Zanotuj ten przepis w notatniku, bo po pierwszym kawałku na pewno do niego wrócisz!
100 lat, 100 lat!
Jak są urodziny to musi być tort! Prezentów nie było, ale było miło :)
W minioną niedzielę mieliśmy okazję świętować z Jackiem już 3 (trzecie!) urodziny Bloga Jak Po Maśle. Dokładnie pierwszego lutego 2012 roku otworzyliśmy naszego bloga. Również w tym roku uczciliśmy nasze małe święto domowym ciastem. Różne torty już jedliśmy i robiliśmy (klik), ale tym razem zachciało nam się czegoś orzeźwiającego i świeżego. Żadne tam torty na maśle czy ciężkie, słodkie masy. Zakup truskawek i pomysł na tort jogurtowy to był strzał w dziesiątkę. Przepis zainspirowany wypiekami Doroty.
Składniki:
- 2 duże jogurty typu greckiego (po 400 g każdy)
- 100 g cukru pudru
- 200 g śmietanki kremówki 30% UHT (schłodzić 12h w lodówce)
- 25 g żelatyny
- pół laski wanilii
- okrągłe biszkopty
- truskawki lub inne owoce
- galaretka w kolorze czerwonym
1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przekładając go pod obręczą (papier będzie tylko na dnie). Ułóż na dnie biszkopty.
2. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody, przelej do miseczki, ostudź i wstaw do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie pokrój w kostkę.
3. Żelatynę wsyp do szklanki, wlej 3-4 łyżki wody i odstaw, aby napęczniała. Następnie wlej gorącą wodę do około 1/4 – 1/3 poziomu w szklance. Zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli będzie problem, wstaw na kilka sekund do mikrofalówki (nie może się zagotować!) lub ciepłej wody i wymieszaj.
4. Jogurty przełożyć do miski, dodać przesiany cukier puder oraz wydrąż czarne ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj trzepaczką. Oddzielnie ubij śmietanę kremówkę. Do masy jogurtowej wlej żelatynę, wymieszaj i dodaj kremówkę. Delikatnie wymieszaj.
5. 1/4 masy odłóż do miseczki, do pozostałej części dodaj pokrojoną galaretkę. Masę wylej na biszkopty w tortownicy. Wyłóż odłożoną masę bez galaretki i wygładź powierzchnię łopatką.
6. Truskawki opłucz, pokrój i powbijaj w masę. Tort wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wskazówki:
1. Do tortu możesz dodać dowolne owoce. Wspaniale pasują jagody (mrożone lub świeże) i borówki czy brzoskwinie lub winogrona. Owoce możesz dodać do środka masy jogurtowej, a kilka zostawić do dekoracji.
2. Galaretkę w środku możesz pominąć, lub dodać ją w dwóch kolorach układając warstwami.
3. Do masy jogurtowej możesz dodać więcej lub mniej cukru. My lubimy ciasta mniej słodkie i 100 g cukru było wystarczające.
Lubisz takie ciasta na zimno?
Mam pytanie do ciasta jogurtoego mrożone borówki dodać od razu po wyjęciu z zamrażalnika czy potrzymać w temperaturze pokojowej do odmrożenia?
super :) ile powinno „odpocząć” w lodówce aż stężeje? i czy później łatwo „odchodzi”od obręczy tortownicy?
Ciasto dość szybko tężeje. Potrzebuje co najmniej 1-1,5 h chłodzenia w lodówce. Czy łatwo odchodzi? Raczej tak, ale ja zawsze oddzielam je cienkim nożem, inaczej może popękać. Przy tej czynności można zanurzyć nóż w ciepłej wodzie – tak samo przy krojeniu ciasta.
Wygląda obłędnie!!
Dziękuję :)
Może i banalny, ale za to zachwycający wyglądem i smakiem! :)
Dzięki :)
Jak dziś dodawałam wpis, to znów zapragnęłam go przygotować. Mniam… :))))