Kasza jaglana ze śliwkami. Moja recepta na mocne i długie włosy.
To już drugi wpis w nowej kategorii FIT me. Postanowiłam tutaj zamieszczać przepisy na potrawy, które służą naszemu zdrowiu i kondycji. Takie, które łatwo się przyrządza i są smaczne! Nie oznacza to, że zawsze będą niskokaloryczne, ale na uwadze mam zmniejszoną ilość cukru i tłuszczu.
Wraz z Nowym Rokiem pomyślałam sobie, że będę bardziej dbać o swoje włosy. Mentalnie przyłączyłam się do grupy „włosomaniaczek” i stopniowo zaczęłam wtajemniczać się w sekrety pięknych włosów. Marzą mi się długie i gęste blond pukle. Co najmniej do pasa! I chociaż obecnie nie narzekam na ich stan, to zapuszczanie wymaga specjalnej pielęgnacji. Po przeczytaniu opinii internautek, którym włosy rosną nawet po 4 cm na miesiąc, jestem bardzo optymistycznie nastawiona!
W miarę wytrwałości zamierzam dbać o włosy nie tylko zewnętrznie, ale i od środka. Ma mi w tym pomóc m.in. kasza jaglana, która ma dużo krzemionki, a dzięki temu pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Takich produktów jest dużo więcej i na pewno na moim stole się one pojawią. Czy znajdą się osoby zainteresowane takimi przepisami i poradami?
Składniki na dwie porcje:
- 1 miarka kaszy (120 g)
- 2 miarki wody (250 ml)
- cynamon
- kilka śliwek węgierek (u mnie mrożone)
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
Jak ugotować kaszę, aby nie była gorzka?
Źle przygotowana kasza, po ugotowaniu może być gorzka. Pocieszam! Nie ma tutaj skomplikowanej technologii. Cała tajemnica polega na dobrym wypłukaniu kaszy lub pozostawieniu jej na noc w wodzie. Dalej taką kaszę gotujemy podobnie jak ryż. Szczegóły podaję poniżej.
Do odmierzania kaszy i wody używaj tej samej miarki np. szklanki. Jedną taką miarę wsypy do miski (ok.120 g) i zalej przegotowaną wodą ponad poziom kaszy, odstaw na noc. Rano przepłucz kaszę, wysyp do rondla i zalej dwoma szklankami wody (ok.250 ml). Gotuj pod uchyloną pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj.
Kasza jaglana ładnie się gotuje, nie ma tendencji do przypalania, ale pamiętaj, żeby jej pilnować, bo gotuje się dość szybko. Gdy prawie cała woda zostanie wchłonięta, zamieszaj ostatni raz, nakryj pokrywką i odstaw na około 20-30 minut. Tak przygotowana kasza nie będzie gorzka.
Kasza jaglana ze śliwkami na lunch/podwieczorek
Śliwki pokrój na ćwiartki. Jeśli użyjesz jak ja mrożonych, wyjmij je wcześniej. Jabłko umyj, rozetnij i wytnij gniazda nasienne. Nie pozbywaj się skóry. To cenne źródło błonnika i witamin. Pokrój w kostkę. Owoce przełóż do innego rondla i upraż z łyżką wody przez kilka minut. Posyp cynamonem. Dodaj do kaszy wraz z miodem. Wymieszaj. Można jeść! Podawaj z jogurtem naturalnym. :))
To jedno z moich ulubionych porpozycji na drugie śniadanie. Do tego szklanka soku pomarańczowego i mogę wracać do pracy!
to co z tym dodawaniem przepisów swoich? :)
Właśnie pracuję nad nowym szablonem, który będzie pozwalał na dodawanie przepisów przez czytelników. Myślę, że najpóźniej za miesiąc będzie gotowy. :)
a ja się dowiedziałam czemu mi waga stoi i jestem na siebie zła
Spożywasz więcej kalorii, niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie? Ja się na to złapałem, gdy ćwiczyłem bardzo intensywnie i jednocześnie zacząłem jeść trochę więcej niż powinienem.
Nie. Jadłam więcej owoców – za dużo kupowałam a za szybko się psują więc ciach wieczorkiem bananka ^^ ale głównie to przez soki owocowe
Jadłabym. Co do dbania o włosy itd. ja zaczęłam dbać w ogóle o skórę, gdy zostałam konsultantką AVON. Niestety bardzo ciężko jest cokolwiek zrobić dla siebie, gdy mieszka się z rodzicami. Ale już nie długo mam nadzieję :-)
Trzymam kciuki, żeby Ci się udało :)