kurczak po hawajsku
||

Kurczak po hawajsku bez glutenu

Dzisiejszy wpis został zainspirowany mailem jaki ostatnio dostałam od internautki Ewy. Otóż zostałam poproszona o większą ilość przepisów na potrawy bez glutenu. Przy okazji jeszcze raz dziękuję za miłe słowa odnośnie mojej (naszej) pracy związanej z blogiem. Dzięki Waszym komentarzom i ciepłym słowom wsparcia, wiemy z Jackiem, że gdzieś tam jesteście i nas wspieracie w tym co robimy.

Wracając do tematu bezglutenowego, to oboje z Jackiem nie mamy na niego nietolerancji i jemy prawie wszystko. Niemniej jednak, nie każda potrawa jaką zrobię zawiera gluten i chętnie ją wtedy taguję jako danie bezglutenowe. Póki co, nie ma oddzielnej kategorii na blogu, ale po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy „bez glutenu” wyskoczą Wam moje przepisy.

W związku z powyższym przedstawiam przepis na danie, które często gości u nas w domu – kurczak po hawajsku. Bynajmniej jest to drób z girlandą kwiatów u szyi, lecz delikatny filet uduszony w słodko-kwaśnym sosie z kawałkami ananasów i kukurydzą. Całość podane na kopule ryżu. Mmmm… Aż się zrobiłam głodna!

Składniki dla 2-3 osób

  • 300-400 g filetów z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • pół puszki ananasów + sok
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 mała czerwona papryka
  • dowolna przyprawa do kurczaka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • przyprawa Maggi w płynie
  • olej do smażenia
  • łyżka tapioki

kurczak po hawajsku

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posypać przyprawą, wymieszać i schłodzić w lodówce. W tym czasie pokroić paprykę w kostkę oraz ananasa. Jeśli będziecie gotować ryż naturalny, to należy go teraz włączyć, bo wymaga 30 minut, aby był miękki. Jeśli zwykły, możemy go włączyć w trakcie gotowania sosu.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Dodać ananasa i paprykę, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć, a następnie wlać sok z ananasów i trochę wody, tak aby kurczak był w połowie zamoczony. Dodać kukurydzę i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, a sos przejdzie smakiem, doprawić Maggi i ziołami prowansalskimi. Sos zagęścić rozpuszczoną w małej ilości wody tapioką.

Podawać z ugotowanym ryżem.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.