Letnia zupa owocowa – wiśnie, truskawki, porzeczki, jabłka, śliwki
Lato przynosi nam wiele owoców, które warto zakonserwować w słoikach lub zamrozić. Tę drugą opcje lubię szczególnie, bo owoce można wykorzystać na wiele więcej sposobów, a sam proces przygotowania mrożonek ogranicza się prawie do umycia owoców. Jednym z naszych ulubionych przysmaków jest właśnie zupa z owoców. Latem, to żadne wyzwanie, gdy wszystkiego mamy pod dostatek, zimą juz trzeba się bardziej wysilić. Dlatego zachęcam wszystkie panie do przygotowywania mrożonek, i nie tylko z owoców, ale i warzyw.
Składniki:
- owoce: wiśnie, truskawki, porzeczki, jabłka, śliwki
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- cukier
- 3 łyżki śmietany +łyżka mąki
Owoce opłukać, odszypulkowac i wypestkowac. Włożyć do garnka w którym bedą się gotować. Zalać woda i gotować na małym ogniu w zależności od użytych owoców od 10 do 20 minut. Dodać przyprawy i cukier. Celowo nie podała ile cukru, ponieważ zależy to od kwasowości użytych owoców. Na końcu wymieszać śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami zupy. Wlać do garnka, wymieszać i juz nie gotować. Podawać z makaronem.
Lubicie zupy owocowe? Czy akceptujecie tylko te wersje „słone”?
Piękna. Podobają mi się te pomysły.
Napweno przepyszne i orzeźwiające. Ja jako że liczę kalorie i ogólnie staram się odchudzić przygotowałam sobie w poniedziałek wieczorem taką sałatkę z trzech owoców: śliwki, nektarynki i brzoskwinie. Do tego dodałam 25g miodu lipowego. Kaloryczność sałatki wyszła 0,54/1g więc bardzo malutko. Polecam sałatki owocowe bez dodatku śmietany czy jogurtu naturalnego ;-) najlepsze zimne z lodówki
Do takiej sałatki polecam dodać jeszcze łyżkę płatków owsianych albo świeże listki mięty.