Rabarbarowe clafoutis (wym. klafuti)
Od dzisiaj nasz blog wygląda trochę inaczej, a w naszym przekonaniu lepiej. Zmian będzie więcej, wspominaliśmy już o tym jakiś czas temu. Póki co, nie możemy zdradzić za wiele, bądźcie cierpliwi. Jesteśmy ciekawi jak podoba Wam się nowa odsłona JakPoMaśle? Piszcie w komentarzach :)
Niebanalny wygląd bloga otworzę niebanalnym przepisem na przepyszne ciasto „Rabarbarowe clafoutis” (kuchnia francuska). Przepis znalazłam w książce R.Makłowicza, którą jakiś czas temu Jacek zrecenzował (link). Sama nazwa już brzmi zachęcająco, a do tego lista potrzebnych składników nie jest skomplikowana.
Ciasto czy deser, bo tak też mogłabym je nazwać nie jest typowym plackiem. Nie podpieka, ani nie zagniata się tutaj kruchego spodu, a to oznacza, że jest mało roboty przy nim! Clafoutis kusi zapachem pomarańczy, widokiem cynamonu i smakiem rabarbaru. Spieszcie się, dopóki jest rabarbar!
Ciasto:
- 50 g mąki
- 3 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 250 ml mleka pełnego
- szczypt soli
- skórka z połowy pomarańczy
- szczypta cynamonu
Sos:
- 500 g rabarbaru
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru
oraz
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder i cynamon do posypania
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o dł. 5 cm. Ułożyć na blasze, podlać sokiem z pomarańczy, posypać cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzać do 200′ C, włożyć rabarbar i zapiekać 15 minut do momentu, aż zmięknie i zacznie się karmelizować. Po upieczeniu ostudzić i odsączyć na sicie, a sok można wypić ;)
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i cukier oraz rozkłócone jajka. Mieszać. Powoli dodać mleko. Powinna powstać jednorodne płynne ciasto bez grudek. Na końcu dodać cynamon i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Okrągłą formę wysmarować masłem( Ø 25cm), rozłożyć rabarbar, wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Czas pieczenia: 35-40 minut.
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać na ciepło, można z dodatkiem bitej śmietany.
Bon a petit !
Jakie wymiary ma blaszka do tego przepisu?
Wow, jakie zmiany ! Moim zdaniem bardzo korzystna zmiana wygląda, blog wyglada dużo lepiej. :)
A co do ciasta to w tygodniu zrobię na pewno ! :)
Fajnie, że Ci się podoba :)
Z rabarbarem musi smakować zupełnie wyjątkowo :)
Pycha. Ciasto ma konsystencję budyniu, a największą robotę robi skórka pomarańczowa.
Polecam:)
Szkoda, że nie mam dostępu do rabarbaru, bo przepis wygląda zachęcająco! Pozostaje mi cieszyć się smakiem rabarbaru w postaci dżemu :)
Dżem też pyszny ;)