Majonez Wasabi i pierożki Wonton
Polskie pierogi znane są za granicą. A jak jest z tymi zagranicznymi u Nas? Znamy, lubimy? Przyznam, że My ograniczamy się zazwyczaj do tych rodzimych, a są to najczęściej ruskie. Aby poznać inne smaki, najrozważniej byłoby odwiedzić szereg krajów i wtedy wyrazić opinie o zagranicznych odpowiednikach pierogów. Nie posiadam takowych doświadczeń (jeszcze), dlatego pozostaje mi eksperymentować w zaciszu mojej kuchni. Cóż więc wyróżnia dzisiejsze pierogi? Oprócz farszu z krewetek, nowością dla mnie jest to, że są one smażone. Dopełnieniem orientalnej nuty jest majonez wasabi, który jest bajecznie prosty w stworzeniu, a do tego, daje dużego kopa. Czuć go nawet w nosie ;)
Pierożki Wonton (kuchnia chińska) tylko wyglądają na trudne. Moja wersja jest nadziewana krewetkami i ryżem. Szczególnie polecam je na przekąskę na domówkę ;)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (plus trochę do podsypywania)
- 100 ml wrzątku
- 50 ml zimnej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- opakowanie mrożonych krewetek Tygrysich (125 g)
- 1 torebka ryżu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- kilka listków kolendry lub pietruszki
Majonez Wasabi:
- majonez
- pasta wasabi
- Krewetki wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minut. Odcedzić, zdjąć ogonki jeśli są i pokroić.
- Ryż ugotować. Dodać do krewetek. Cukier rozpuścić w sosie sojowym i dodać do ryżu. Kolendrę posiekać i wymieszać z farszem.
- Mąkę przesiać do miski. Wlać wrzątek i zamieszać łyżkę. Dodać zimną wodę i olej. Wyrobić ręką gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm.
- Na każdy placuszek ciasta układać farsz i zawijać pierożki „do góry”.
- Olej rozgrzać. Smażyć pierożki, aż się lekko zarumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z majonezem wasabi.
- Majonez przełożyć do miseczki i wymieszać z pastą wasabi. Pastę należy dodawać stopniowa, bo jest bardzo mocna.
Co myślicie o takich pierożkach?
jeśli idzie o pierogi – ruskich akurat nie lubię, nie znoszę wręcz. A tych bym nie zjadła, gdyż ponieważ odrzuca mnie sam widok krewetek. Ale Wam smacznego :)
My lubimy krewetki, tylko ich zapach podczas gotowania nie jest dla nas przyjemny. Dodam, że pierożki wyszły bardzo smaczne. Pierwszy raz smażyłam ciasto pierogowe, ma przyjemną konsystencję. Krewetki dobrze skomponowały się z ostrym majonezem wasabi.
Zamierzam szybko powtórzyć przepis, ale z innym nadzieniem. Może ryba albo kurczak?
kurczak :)